Opava začne na podzim likvidovat jmelí

23.07.2020 13:07

V posledních 15 letech dochází na území celého Moravskoslezského kraje k enormnímu nárůstu počtu stromů napadených jmelím bílým, především pak v zastavěném území měst a obcí.

Opava začne na podzim likvidovat jmelí
Foto: Opava
Popisek: Opava

Město Opava proto využilo možnost získat dotační prostředky a řadí se mezi první města, kterým byla dotace na potlačení výskytu jmelí bílého schválena. Z Operačního programu Životní prostředí bude slezská metropole čerpat téměř 6,5 milionu korun, přičemž spoluúčast města na revitalizaci městské zeleně přesáhne lehce 1,4 milionu korun.

Projekt, jehož název zní Opatření omezující nadměrné šíření jmelí – město Opava, bude realizován celkem na 8 dílčích plochách v rámci města Opavy a městských částí od listopadu letošního roku do února 2022. „Hlavní náplní projektu je odstranění jmelí nebo ošetření hostitelských dřevin na pozemcích ve vlastnictví města a prevence dalšího šíření jmelí,“ uvedla referentka odboru životního prostředí Zuzana Dočkalová a upřesnila, že do projektu je zařazeno celkem 506 stromů. „U silně napadených stromů, kde je napadeno nad 50 % objemu koruny, je navrženo jejich kácení, u 391 stromů, u nichž je napadení menší než 50 %, dojde k odstranění jmelí bílého formou cíleného ořezu,“ poznamenala Zuzana Dočkalová. V Opavě jsou jmelím napadeny především lípy srdčité, v menší míře pak javory mléč a klen a další druhy dřevin. Nejvíce zasaženou lokalitou jsou pak Městské sady, kde bude z důvodu silného „zajmelení“ káceno 82 kusů dřevin.

Realizace projektu by měla pomoci zamezit další šíření jmelí bílého na dosud nenapadené dřeviny a dále prodloužit životnost a zlepšit zdravotní stav stromů ve vybraných lokalitách. „Jedním z hlavních cílů plánovaných opatření je pak i zajištění bezpečnosti v dosahu napadených dřevin, zejména v oblasti Městských sadů. Váha jednotlivých trsů jmelí může dosahovat i několika desítek kilogramů,“ okomentoval plánované kácení náměstek primátora Michal Jedlička, do jehož gesce spadá životní prostředí, a dodal, že nedílnou součástí projektu je také náhradní výsadba za pokácené jedince a následná péče o nově vysazené stromy.

Víte, co je jmelí?

Jmelí bílé je poloparazitický keř schopný fotosyntézy. Od hostitelského stromu odebírá vodu a minerální látky. Ve srovnání s hostitelskou dřevinou však má jmelí bílé vyšší míru výdeje vody povrchem svých lístků a tím i její potřeby, v důsledku čehož doslova dehydratuje hostitelskou dřevinu. Vlivem narůstajících trsů jmelí na větvích napadených dřevin dochází k zasychání vrcholů stromů a oslabených větví a postupnému odumírání celé napadené dřeviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…