Ošetření památných stromů v Prachaticích

27.11.2014 9:09

Město Prachatice bylo i v letošním roce úspěšné se svou žádostí o grant Krajského úřadu Jihočeského kraje - Grantový program Rozvoj venkova a krajiny, Opatření Rozvoj venkova a krajiny, Podopatření Tvorba krajiny a podpora biodiverzity - na ošetření vybraných památných a významných stromů ve svém správním obvodu.

Ošetření památných stromů v Prachaticích
Foto: old.onlinemodule.eu
Popisek: Prachatice

Vybranými památnými stromy byly javor mléč a jasan ztepilý na židovském hřbitově ve Vlachově Březí a významnými stromy pak dvě lípy srdčité na Osecké ulici.

Práce byly provedeny odborně způsobilou osobou – certifikovaným arboristou.

Lípy srdčité u křížku na Osecké ulici jsou vitální a perspektivní dřeviny v dobrém zdravotním stavu a vyžádaly si tak pouze provedení zdravotního řezu.
U památného javoru a jasanu ve Vlachově Březí byla situace mnohem složitější – ačkoliv se oba stromy navenek jevily jako zdravé a bezproblémové, při provádění prací bylo zjištěno, že uvnitř jsou z velké části vyhnilé  a napadené dřevokaznými houbami.

U javoru došlo ještě před ošetřením k odlomení dvou kosterních větví  a odhalil se tak velký rozsah vyhnilé části stromu. Strom byl vyhodnocen jako nestabilní a vysoce rizikový a bylo dokonce požadováno jeho úplné pokácení. Z bezpečnostních důvodů byl nakonec po dohodě s certifikovaným arboristou zvolen ořez stromu na torzo. Došlo tak k zachránění cenného fragmentu památného stromu, při kterém byla ponechána malá část listové plochy tak, aby strom mohl i v následujících letech v omezené míře žít.

U jasanu došlo po odstranění staré dřevěné stříšky téměř k rozpadnutí kmene, který byl uvnitř zcela vyhnilý, a přímo uvnitř kmene byly nalezeny vzrostlé plodnice dřevokazných hub. Stav stromu byl opět vyhodnocen jako havarijní a vysoce rizikový. I v tomto případě byl nutný radikální zásah, neboť hrozilo, že se strom zřítí. Opět bylo přistoupeno k ořezu na torzo, aby byl strom alespoň částečně zachován, především jako biotop pro hmyz, který se ve vyhnívajícím dřevě vyvíjí.

K uvedeným zásahům u obou památných stromů bylo přistoupeno zejména z bezpečnostních důvodů a se snahou zachovat alespoň fragmenty obou stromů, které měly mimořádnou přírodní, kulturní a historickou hodnotu.

Hlavně u jasanu bude nutné sledování stavu vzniklého torza. Nelze zaručit, že torzo zůstane stabilní, proto je možné, že v dalším období bude nutné jeho úplné pokácení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: prachatice.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…