Osm nových Jabloneckých pečovatelek

11.09.2020 11:39

V jabloneckém městském divadle převzalo osm žen z rukou primátora Jiřího Čeřovského a náměstka Davida Mánka ocenění Jablonecká pečovatelka roku 2020. Stalo se tak během Koncertu proti násilí na seniorech.

Osm nových Jabloneckých pečovatelek
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Již 10. ročník Koncertu proti násilí na seniorech pořádalo statutární město Jablonec nad Nisou společně s Centrem sociálních služeb. „Pravidelný termín daný Světovým dnem proti násilí na seniorech – 15. června, jsme letos nemohli kvůli přísným hygienickým pravidlům souvisejícím s pandemií koronaviru dodržet. Proto jsme vše přesnunuli na začátek září. Myslím, že to vůbec nebylo na škodu a jsem přesvědčený že odpoledne ve společnosti oceněných pečovatelek a s Hradišťanem se velmi vydařilo,“ vysvětluje primátor Čeřovský.

S Diakonií ČCE – středisko Jablonec nad Nisou pak město spolupracuje na ocenění Jablonecká pečovatelka, jejíž 8. ročník proběhl v rámci koncertu. Osoby na ocenění nominují jednotliví poskytovatelé sociálních služeb, kteří pracují na území města nebo Jablonečanům služby nabízí. „Jde o to, ocenit jejich nezištnou a společensky podceňovanou práci, kterou letos ještě ztížil nouzový stav,“ tvrdí náměstek Mánek.

Také letos si osm žen při slavnostním odpoledni převzalo z rukou primátora Jiřího Čeřovského a náměstka Davida Mánka ocenění, květiny a drobné dárky od partnerů: Nadace Preciosa věnovala šperk, pizzeria Franko poukaz na večeři pro dvě osoby a hotel Rehavital poukazy na masáže. Kromě těchto dárků si ženy odnesly z divadla také příjemný zážitek  z koncertu hudebního sdružení Hradišťan s Jurou Pavlicou a Alicí Holubovou.

Příběh Tomáška a Pepči z Jablonce nad Nisou

Nadace Preciosa nabízela v průběhu odpoledne náramky na charitativní projekt. „Za minimální cenu 50 korun mohli zájemci přispět na podporu dvou malých chlapců Tomáška a Pepči. Výtěžek z prodeje náramků ve výši 7 580 korun předáme jejich rodičům, kteří tak budou moci hochům pořídit kompenzační pomůcky k jejich dalšímu vývoji a kluci budou moci více rehabilitovat,“ říká Lenka Šimková z Nadace Preciosa.

Kluci se narodili v nedokončeném 30. týdnu těhotenství. Oba měli po porodu krvácení do hlavičky. Tomáškovi na kardiologickém vyšetření našli tepennou dučej, šelest a špatnou plícnici. Tomášek má od 3. měsíců problémy s očima, nyní je mu 2 a čtvrt roku, ale vývojově odpovídá 9 měsícům. Nechodí, nemluví a má problémy s kousáním. Podle psychologa má středně těžkou retardaci. Pepča má šelest na srdci, od roku začal šilhat, ale díky Vojtově metodě začal chodit.

Ocenění Jablonecká pečovatelka 2020:

RENATA KUBÍNKOVÁ,
Centrum sociálních služeb Jablonec nad Nisou, v sociálních službách pracuje 11 let
Renata Kubínková se od svého původního povolání diametrálně odchýlila před více jak 10 lety, kdy absolvovala kurz pracovníka v sociálních službách a byla přijata na místo pečovatelky do CSS. Podle zaměstnavatele má paní Renata blahodárný úsměv, pochopení pro uživatele, pěkné slovo a také něco navíc – lidskost.
A proč se rozhodla pro sociální práci? „Určitě mě nejvíce ovlivnil jeden manželský pár. Když jsem viděla, jak si pomáhají a mají se neskutečně rádi i po letech prožitých starostí i radostí, řekla jsem si, že tak bych si představovala a přála prožít své stáří. Rozhodla jsem se něco změnit. A myslím, že se mi to podařilo.“

PETRA FEJKOVÁ
Centrum pro zdravotně postižené LK, v sociálních službách 3,5 roku
Paní Petra pracuje na pozici asistent lidí se zdravotním postižením a seniorů. Ke klientům přináší optimistickou náladu, umí naslouchat mnohdy nelehkým životním situacím a trápením. Je vždy vstřícná, laskavá a klienty umí nenásilně motivovat a povzbudit. Má dobré nápady a postřehy z praxe, jimiž obohacuje a inspiruje i své kolegy.
A co ji na její práci nejvíce baví? „To, že pomáhám svým klientům tak, aby mohli co nejdéle zůstat ve svém domácím prostředí, se svými blízkými. Proto je její práce tak úžasná a smysluplná,“ říká Petra Fejková.

JARMILA MACHOVÁ
Diakonie ČCE – středisko Jablonec nad Nisou, 13 let praxe
Paní Jarmila je výbornou pečovatelkou i členkou týmu. Díky svým zkušenostem je oporou všem kolegyním. V roce 2012 získala ocenění Pracovník v sociálních službách Libereckého kraje a celorepublikové ocenění Pečovatelka roku. Jejího nadhledu, profesních zkušeností i lidského přístupu ke klientům si v Diakonii ČCE velmi váží.
A co ji přivedlo k sociálním službám? Pomáhala mamince s péčí o její rodiče. Když děti odrostly, přišel niterný pocit, že na službu naváže profesně. Nejčastěji vzpomíná na klientku, ke které chodila asi pět let. Její zdravotní stav se velmi zhoršoval, nakonec byla upoutaná na lůžko. I přes závažné onemocnění klientky si spolu prožily hodně veselých chvil a vzájemně se obohatily.

MARCELA TURKOVÁ
Domov a centrum denních služeb, 15 let praxe
Paní Marcela je velmi výrazná osoba v týmu domova. Vždy je v dobré náladě, smíchem nešetří, nic jí není zatěžko, nic není problém. Uživatelky a kolegyně ji mají velmi rády. Všem pomůže, poradí. Paní Marcela je vedoucí domácnosti, kterou perfektně zvládá. O nominaci v Domově a centru sociálních služeb vůbec nepřemýšleli, jednoznačně se shodli.
Proč se rozhodla pro práci v sociálních službách? „Byla jsem už unavená z předchozích zaměstnání, kde převládá honba za majetkem a výkony, žebříček hodnot je vzhůru nohama, upřímnost a pravda se nenosí. Cítila jsem, že musím z toho kola ven.  Náhoda nebo osud mě nasměroval do Domova pro mentálně postižené ženy v Jabloneckých Pasekách. Zde jsem najednou měla pocit, že můj život a práce mají smysl.“ 


RENATA KRYŠTOFOVÁ,
Domov seniorů U Přehrady, 3 roky praxe
Paní Renata je pracovitá, laskavá, vždy má po ruce dobré slovo, hezkou píseň. Je obětavá, loajální, prostě skvělá – říkají o ní zaměstnanci Domova seniorů U přehrady.
Co ji ovlivnilo při výběru povolání? „Už jako mladou mě těšilo, když jsem mohla pomoci starší osobě. Později, když babička zůstala na vozíku a matka se o ni 8 let starala, trávila jsem s ní hodně času i se svým malým synem. Nejvíce mě na mé práci baví, když přesvědčím klienty, kteří k nám do domova přichází s obavou a strachem z neznámého prostředí, přesvědčím, že s jejich příchodem k nám nic nekončí, jen něco jiného začíná.“

VERONIKA GOROŠOVÁ
Hospic sv. Zdislavy, 7 let praxe
Paní Veronika je moc šikovná, ochotná, empatická a zkušená pečovatelka.  V rodině klientů je schopna odezírat a řešit měnící se potřeby, které přicházejí s postupující nemocí.
A co ji ovlivnilo? „Jsou to už dva roky, kdy jsme do péče přijali muže stejně starého, jako jsem já. Trpěl vážnou nemocí, která postupně snižovala jeho soběstačnost. Trvalo nám skoro měsíc, než jsme si k sobě našli cestu. Původně se jevil jako introvert i morous v jedné osobě.  Nakonec jsme to zvládli. Nemoc pokračovala a musel se přestěhovat do kamenného hospice. Jeho maminka si velmi přála, abychom i nadále zůstali v kontaktu. Slíbila jsem, a když jsem mohla, zaskočila jsem na kus řeči. Nosila jsem mu informace zvenku, on mi vyprávěl o svém dětství u dědečka a babičky. O jejich chaloupce, kterou měl velmi rád, o dospívání s nejlepším přítelem. Když zemřel a já si povídala s jeho rodiči, divili se, kolik mi toho pověděl, spoustu věcí ani netušili.  Prý byl veliký introvert.“

VIERA TÓTHOVÁ
Domov důchodců Jablonecké Paseky, 3,5 let praxe
Paní Viera je velmi pracovitá a lidská. Klienti si často na sesternu přichází vyžádat právě její pomoc. Nikdy neřekne – teď nemůžu – vždy ze sebe vydá maximum a všichni si ji v paseckém domově důchodců za to velmi váží.
Říká, že práce se seniory ji stále obohacuje a těší, baví ji komunikovat s lidmi, plnit jejich osobní přání. Ačkoliv nemůže nahradit rodinu, snaží se osamělým klientům zpříjemnit stáří. A její příběh: „Pan K. je u nás v domově již několik let a patří mezi starousedlíky Jabloneckých Pasek. Je to nesmírně hodný člověk s velkým srdcem a zajímavým životním příběhem. Jeho zdravotní stav se během let změnil a podpora péče se navýšila, ale přesto mě setkání s ním vždy nabije novou energií, která z něj vyzařuje,“ říká Viera Tóthová.

VĚRA KOVÁŘOVÁ
Rodina 24, 7 let praxe
Paní Věra je významným členem týmu osobních asistentů. Díky empatii, nadšení, pozitivnímu přístupu, smyslu pro týmovou práci a profesní zkušenosti je oblíbená u klientů. Vytváří prostředí důvěry a bezpečí. Klienty podporuje v samostatnosti a při činnostech, na které nestačí, je jejich prodlouženou rukou.
Proč se rozhodla pro práci v sociálních službách? Když hledala práci, byly pro ni sociální služby výzvou. A případ, který ji ovlivnil? „Napadá mě klientka - je to i dnes velice šarmatní dáma, která si i přes svůj skutečně nelehký život a dnes již vysoký věk zachovává nadhled a noblesu. Asistence, při nichž si JEN povídáme, jsou velmi obohacující.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.