Osmdesáté výročí transportu turnovských Židů

11.01.2023 12:59 | Tisková zpráva

V roce 1943 žilo v Turnově na 550 židovských obyvatel. K jejich početnímu nárůstu došlo v souvislosti se zabráním pohraničí v roce 1938, kdy do Turnova přišlo na 450 souvěrců z Liberecka a Jablonecka. Po skončení války se do Turnova vrátilo pouhých 19 přeživších.

Osmdesáté výročí transportu turnovských Židů
Foto: ceskolipsko.info
Popisek: Turnov

Psal se 13. leden 1943. Všude je sníh, fouká studený vítr a mrzne. Z turnovského nádraží odjíždí vlak s turnovskými Židy směrem na Mladou Boleslav, kde je zřízeno shromaždiště. Odtud jsou již 16. ledna transportem Cm převezeni do Terezína a vzápětí 20. ledna transportem Cq do Osvětimi...

V roce 1943 žilo v Turnově na 550 židovských obyvatel. K jejich početnímu nárůstu došlo v souvislosti se zabráním pohraničí v roce 1938, kdy do Turnova přišlo na 450 souvěrců z Liberecka a Jablonecka. Po skončení války se do Turnova vrátilo pouhých 19 přeživších. Ostatní zahynuli v koncentračních táborech či při hrůzné cestě do těchto lágrů. 

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Turnovští židovští obyvatelé, kteří byli takto nedůstojně zbaveni životů, nemají většinou nikde ani svůj hrob. Proto jsem moc ráda, že se Turnov připojil k evropskému projektu Kameny zmizelých (německy Stolpersteine). Ve dvou etapách byly v ulicích Turnova umístěny tyto kameny před domy, kde turnovští Židé žili, než byl jejich život přerušen deportací a následně násilně ukončen v koncentračních táborech. A připravuje se třetí etapa položení dalších Kamenů zmizelých. 

Je dobře, že se do aktivit kolem tohoto projektu zapojili i studenti turnovského gymnázia. Je důležité připomínat a mít na paměti, co se tenkrát dělo. Dnes o to více i v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině.

Zde bych ocitovala slova paní Olgy Nazarevičové, která před Němci utíkala s malým synkem z Polska přes Bělorusko a Střední Asii. „Války byly, jsou a budou. Ve válce však obě strany mají šance. Když ne zvítězit, tak alespoň se bránit. V Osvětimi, Terezíně, Kalymě, Katyni, … Iráku nebo Číně, šance se nedávají nikomu. Lidé se likvidují s jediným cílem – zavraždit! Není to zrůdnost? Likvidace miliónů bezbranných lidských bytostí je výsadou dvacátého století.“ 

Je to již 80 let. Připomeňme si toto smutné výročí, aby se podobná situace neodehrála i ve 21. století. Přijďte zapálit plamínek naděje 13. ledna do turnovské synagogy. Otevřena bude pro vás od 15 do 16 hodin.

Na měsíc leden připadá i Mezinárodní den památky obětí holocaustu. Dne 27. ledna roku 1945 byl Rudou armádou pod vedením I. V. Koněva osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz–Birkenau (Osvětim–Březinka). Tento den má připomínat utrpení přibližně šesti milionů Židů a dalších nevinných obětí v době holokaustu za druhé světové války.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …