Osobnosti kraje jsou i ze Sokolova

02.10.2017 10:47

Karlovarský kraj vyhlásil výsledky ankety Osobnost Karlovarského kraje. Během slavnostního večera v karlovarském GH Pupp předala oceněným křišťálové kapky z dílny společnosti Moser a pamětní listy hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a další zástupci vedení Karlovarského kraje.

Osobnosti kraje jsou i ze Sokolova
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

„Je mi ctí udělit titul Osobnost Karlovarského kraje těm, kteří se o něj zasloužili svou dlouholetou prací ve prospěch našeho kraje, svou odvahou a statečností pomáhat druhým, nebo svými výkony šířit dobré jméno našeho regionu. Děkuji všem za mimořádné činy a za aktivity, které jsou pro nás obdivuhodnou inspirací,“ uvedla hejtmanka a dodala: „Nominace tentokrát nebyly anonymní, chtěli jsme vědět, kdo přesně návrh do ankety posílá a jaké důvody jej k tomu vedou.“ Ze zaslaných nominací bylo vybráno šest držitelů titulu. Ti získali v letošním roce kapku z křišťálového skla Moser a další ceny.

Přehled vítězů ankety Osobnost Karlovarského kraje (šest jednotlivců, včetně jednoho udělení in memoriam):

Jiří Ošecký
Jiří Ošecký je dlouholetým starostou obce Vintířov, která leží nedaleko města Chodova. V současnosti má okolo 1 200 obyvatel. Nachází se zde dvě velké firmy, ve kterých našlo pracovní uplatnění mnoho občanů obce a jedná se o Lias Vintířov vyrábějící přírodní stavební materiál Liapor a firmu Sokolovská uhelná, která se zabývá těžbou hnědého uhlí, výrobou elektřiny a tepla. Sedmdesátiletý Jiří Ošecký se ve Vintířově narodil a žije zde se svou rodinou dodnes. Ve svých 43 letech se stal starostou obce a od té doby tuto funkci nepřetržitě zastává. Jak sám říká, za těch více než 25 let se podařilo spoustu věcí změnit ku prospěchu obce a smysluplně proinvestovat téměř 450 milionů korun. A to vše díky dobrému kolektivu a pracovitosti a obětavosti pracovníků, zastupitelů a občanů obce.

Ondřej Bulka
Ondřej Bulka je žákem 3. ročníku osmiletého gymnázia v Sokolově a zde také se svými rodiči a starší sestrou žije. Třináctiletý Ondra je úplně obyčejný kluk, který se vcelku dobře učí, má plno přátel a dělá spoustu věcí, které běžně provádí i jeho vrstevníci. Se svým o rok starším kamarádem Kryštofem Kovardinským, který navštěvuje Základní školu Švabinského v Sokolově, se v září loňského roku vydali ven. Kluci šli po cyklostezce na Starou Ovčárnu a na lávce přes potok je upoutal pes, který se choval neobvykle a nechtěl je pustit dál. Chlapci si poté všimli, že pod lávkou někdo leží. Jednalo se o starší ženu, která měla celý obličej od krve a nekomunikovala. Ondra a Kryštof vyhledali dospělou pomoc, společnými silami dostali ženu na břeh a sami pak zavolali záchrannou službu. Přestože chlapcům dispečerka zpočátku nevěřila, zažádali o sanitku znovu a zraněné paní tak zajistili potřebnou pomoc.

Kryštof Kovardinský
Čtrnáctiletý Kryštof Kovardinský je žákem 8. třídy Základní školy Švabinského v Sokolově. Již odmala je velmi přátelský, společenský, živý a zvídavý. Je také velký sportovec, závodně lyžoval za SKI Bublava, hrál minivolejbal a stále je členem Atletického klubu Sokolov. Mezi jeho další aktivity patří parkur a jachting. Jak říkají jeho rodiče, Kryštof má schopnost rychle se zorientovat v problematické situaci a správně reagovat. A právě znalosti ze školy i z domova uplatnil při záchraně života, na které se podílel se svým o rok mladším kamarádem Ondřejem Bulkou (viz informace v medailonu Ondřeje Bulky).

Markéta Vondroušová
Markéta Vondroušová je mladou nadějnou hráčkou tenisu. Studuje Soukromou obchodní akademii v Sokolově a odtud také pochází. Osmnáctiletá Markéta Vondroušová hraje tenis od svých necelých pěti let, nejprve jako členka Tenisového klubu Sokolov a od devíti let za 1. Český Lawn-Tennis Klub Praha. Již od dětství se účastnila reprezentačních výběrů. Stala se mistryní Evropy družstev dvanáctiletých i čtrnáctiletých, ve dvanácti letech zvítězila Nike junior tour a v šestnácti letech dovedla svůj tým k vítězství na Mistrovství světa družstev a byla vyhlášena nejlepší hráčkou turnaje. Na juniorských grandslamech se třikrát dostala do semifinále v singlové soutěži a zvítězila v deblu Australian Open. V roce 2015 se stala světovou jedničkou juniorek a také profesionální hráčkou tenisu, a díky skvělé letošní formě se dostala na 61. místo žebříčku Women's Tennis Association (WTA). Největším úspěchem Markéty Vondroušové je však její letošní vítězství turnaje WTA ve švýcarském Bielu, čtvrtfinále čtyřhry ve Wimbledonu a také účast ve Fed Cupu.

MUDr. Zdeněk Kos
Doktor Zdeněk Kos, oceněný in memoriam, byl dlouholetým lékařem Karlovarské krajské nemocnice. Narodil se v roce 1935 ve východočeském Rychnově nad Kněžnou. Po absolvování Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze odešel na konci 50. let společně s manželkou, lékařkou Katarínou Kosovou, pracovat do léčebny zaměřené na léčbu dětské tuberkulózy v Dolním Smokovci ve Vysokých Tatrách. Zde se začal věnovat kostní chirurgii. Po získání atestace ve všeobecné chirurgii se v roce 1965 přestěhoval do Karlových Varů a jeho specializací se stala ortopedie. Pracoval na ortopedickém oddělení nejprve karlovarské, později ostrovské nemocnice. Od 70. let, již jako atestovaný ortopéd, působil převážně na ambulanci karlovarské polikliniky. Na začátku roku 1990 se stal ředitelem tehdejší karlovarské nemocnice a v této funkci setrval téměř 10 let. Společně se svými spolupracovníky nesl zodpovědnost za odborný rozvoj nemocnice i její ekonomickou stabilitu. Dobu svého více než pětačtyřicetiletého lékařského působení na Karlovarsku završil prací posudkového lékaře Okresní správy sociálního zabezpečení v Karlových Varech. Doktor Zdeněk Kos zemřel po delší nemoci ve věku 82 let letos dne 1. srpna 2017.

Jiří Kukal
Jiří Kukal je jednatelem kraslické společnosti Kukal & Uhlíř s.r.o. Narodil se v roce 1962 v Kolíně, vyučil se v plzeňské Škodovce v oboru frézař a do roku 1990 pracoval na obráběcích strojích v bývalém závodě Škody Plzeň v Rotavě. S podnikáním v kovoobrábění začal s otcem v garáži svého rodinného domu v Kraslicích. V roce 1991 založil spolu s Jiřím Kukalem starším a Ing. Janem Uhlířem firmu Kukal & Uhlíř s.r.o. Společnost zprvu sídlila v pronajatých prostorách, měla deset zaměstnanců včetně společníků a zabývala se výrobou přípravků, speciálních dílů a nástrojů pro okolní závody. V roce 1992 získala výrobní objekt, ve kterém sídlí dodnes. V té době se již dařilo získávat zahraniční odběratele z řad význačných výrobců zemědělské techniky, automobilového průmyslu či jiných průmyslových odvětví. Úměrně s tím rostl i počet zaměstnanců a investic do strojního vybavení. V roce 2004 Jiří Kukal absolvoval pomaturitní studium managementu. Během let 2008 až 2010 odešli z firmy pan Jiří Kukal starší a Ing. Jan Uhlíř a v roce 2010 založil Jiří Kukal mladší a jeho současný společník Mgr. Filip Dušek společnost K & U Vertriebsgesellschaft mbH se sídlem v Klingenthalu v Německu. Posláním společnosti je zastupovat zájmy firmy Kukal & Uhlíř s.r.o. v Německu, která tvoří hlavní odbytiště společnosti. Kromě činností souvisejících s jednatelstvím zastává Jiří Kukal ve firmě také funkci správce informačního systému a výrobního ředitele. V současnosti společnost zaměstnává 85 pracovníků a v roce 2016 dosáhla obratu ve výši 135 milionů korun. Je ženatý a má tři děti.

Starostové, kteří získali zvláštní ocenění za dlouholetou přínosnou činnost ve správě měst a obcí:
Boris Jirsík, starosta obce Stříbrná
Václav Kellner, starosta obce Kolová
Jan Horník, starosta města Boží Dar
Luboš Garaj, starosta obce Vojkovice
Dagmar Strnadová, starostka obce Tři Sekery
Jiří Halberštát, starosta obce Těšovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…