Ostrava: Beseda objasní, jak vznikají sochy ve veřejném prostoru

28.01.2019 16:05

Vzniku nových soch a vypisování či nevypisování veřejných soutěží na jejich pořízení se budou věnovat účastníci besedy nazvané Jak(é) sochy dělat v Ostravě?, která se koná dnes, v pondělí 28. ledna od 18 hodin v Antikvariátu a klubu Fiducia.

Ostrava: Beseda objasní, jak vznikají sochy ve veřejném prostoru
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Jednou ze soch, na kterou se různí názory veřejnosti a odborníků, je plastika Věry Špinarové v Husově sadu. Foto: René Stejskal

V Ostravě se objevilo ve veřejném prostoru několik soch, které jsou částí veřejnosti přijímány kladně, další částí negativně. Komu se plastiky nelíbí, kritizuje jejich umístění anebo způsob zadávání, které se děje bez veřejné soutěže. Bude se také diskutovat o praxi, kdy sochaři svá díla věnují městu, které je osazuje do veřejného prostoru, aniž by ve spolupráci s odborníky posoudilo jejich kvalitu či umístění. S tímto problémem se nepotýká jen Ostrava, ale i další města. Beseda také přinese poznatky o tom, zda v Česku existují případy dobré praxe zadávání nové sochy ve veřejném prostoru, proč není vypisování soutěží běžným postupem a jak naložit se sochami, které se podle odborníků nepovedly.

Besedy se zúčastní náměstkyně primátora Ostravy pro investice Zuzana Bajgarová, radní městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz pro architekturu a veřejný prostor Lukáš Jansa, umělec Petr Dub – spoluautor studie provozu umění ve veřejném prostoru Prahy 5, kurátor výstav a organizátor festivalu umění ve veřejném prostoru Kukačka Tomáš Knoflíček a nezávislý kurátor, zakládající člen uměleckého spolku Skutek Jiří Ptáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

10:23 Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

Nejenom modernější a komfortnější, ale také energeticky úsporná. To je cíl, ke kterému směřuje Městs…