Ostrava: Cirkus v ostravských školách

18.12.2022 17:35 | Tisková zpráva

Nový, inspirativní způsob výuky odstartoval v tomto týdnu v jedné z ostravských škol. Jindy možná noční můra ředitelů „cirkus ve škole," kreativním, inspirujícím způsobem díky lektorům spolku Cirkus trochu jinak vede žáky k pohybu i umění. Program absolvuje asi 1 500 dětí z pěti ostravských základních škol.

Ostrava: Cirkus v ostravských školách
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Ministerstvo kultury České republiky financuje tento projekt s názvem „Propojení světa kultury, umění a pohybu" částkou ve výši 472 000 korun.

K výuce dětí volí lektoři individuální přístup, zásady názornosti, uplatňována je práce se skupinou.

Projekt započal 12. prosince v Základní škole Františka Formana a pokračuje v dalších dnech v Základní škole Bohumíra Dvorského. Na umělce se mohou těšit také v příštím roce děti v dalších třech ostravských školách, které zatím nejsou vybrány, a tak se zájemci do projektu mohou ještě přihlásit. Lektoři s žáky absolvují první den workshopy plné pohybu, tance, žonglování a párové akrobacie. Někteří žáci pak dovednosti prohlubují další den, kdy společně připravují vystoupení pro celou školu k prevenci šikany. Přestavení následně zhlédnou žáci celé školy. Do projektu je zapojeno osm umělců.

Nezvyklý způsob, jak dětem přiblížit umění a rozpohybovat je, podpořit jejich kreativní myšlení, spolupráci i empatii dětí v kolektivu či umělecké vyjádření sebe sama, vítá náměstkyně primátora Andrea Hoffmanová: „Ve vzdělávání stále hledáme a následně začleňujeme nové a nové kreativní způsoby výuky. I toto netradiční pojetí sportu a umění může ukázat cestu dětem, které se dosud o zmíněná témata nezajímaly. V ideálním případě mohou děti nasměřovat k pohybu v dalších létech a motivovat je i k dalšímu objevování umění a smysluplnému trávení volného času. Nezanedbatelná je také myšlenka příběhu, ztvárněného dětmi, varujícího před nebezpečím šikany."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…