Ostrava: Čistší vzduch v Evropě? Pomoc může přinést mezinárodní konference

15.11.2018 16:05

Ochránci životního prostředí se příští týden společně s odborníky, zástupci průmyslu a odpovědnými úředníky budou snažit o zlepšení evropského ovzduší.

Ostrava: Čistší vzduch v Evropě? Pomoc může přinést mezinárodní konference
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Ostravu

Na třídenní konferenci bude zastoupeno vícero zemí, jejich občané jsou vystaveni zdraví ohrožující úrovni znečištění (1). Cílem je nabídnout řešení situace na národní i celoevropské úrovni. Jedinečné setkání pořádají neziskové organizace Arnika a Ecoaction (2) v prostorách Ostravské univerzity od 19. do 22. listopadu.

Tisková konference proběhne v pondělí 19. listopadu od 12:30.

Konference “Za čistý vzduch v průmyslových městech Evropy” se zúčastní více než dvacítka vědců a expertů z oblasti životního prostředí z osmi zemí spolu se zástupci těžkého průmyslu, místních samospráv i vládních úředníků.

Svá zjištění přednese například Český hydrometeorologický ústav, Česká informační agentura životního prostředí (CENIA) a Ministerstvo životního prostředí ČR, zaměřené především na systém kontroly a monitorování znečištění ovzduší, který se používá. Právní souvislosti dále představí Petra Andrášik ze sdružení Frank Bold a zdravotní hledisko problému pak Radim Šrám z Akademie věd ČR (4).

Znečištění nezná hranic

Takto rozsáhlé setkání nejrůznějších organizací zabývajících se kvalitou vzduchu se koná vůbec poprvé. Sdílet zkušenosti přijedou znalci z Itálie, Polska, Kazachstánu i Arménie. Silně dotčeným státem je pak Ukrajina, ze které na konferenci dorazí hned několik ekologů. Tamní znečištění ovzduší každoročně usmrtí okolo 120 tisíc obyvatel (5). Situace je obzvláště kritická v průmyslových městech Mariupolu, Záporoží, Charkově, Dnipru a Krivém Rohu.

Podle Tamary Charčilavy, právničky z kyjevské nevládní organizace Ecoaction, je znečištění jednou z největších existenčních výzev dneška. "Pomineme-li obrovské ekonomické dopady, jen znečištění ovzduší každoročně zabije asi 4,5 milionu lidí," uvádí s tím, že úmrtí způsobená znečištěním životního prostředí trojnásobně přesahují ty spojená AIDS, malárií a tuberkulózou. "Cílem konference je, aby se státy navzájem inspirovaly a poskytly lidem bezpečné podmínky pro život," uzavírá Charčilava.

Dříve katastrofa, dnes vzor

Pořadatelské město je navíc příkladem úspěšné občanské kampaně za čistší vzduch. Coby srdce československého hutnictví, bývala Ostrava jedním z nejznečištěných měst v republice. Díky téměř tři desetiletí trvajícímu tlaku se však situaci podařilo výrazně zlepšit.

"Doufáme, že příběh Ostravy bude pro účastníky inspirativní a navede je ke stanovení konkrétních kroků a vyřešení situace v Evropě," uzavírá Martin Skalský, předseda Centra pro podporu občanů českého spolku Arnika. Výstupem jednání by měla být společná deklarace všech účastníků konference.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…