Ostrava: Děti si díky Fajnemu školnímu bistru pochutnaly na čtyřchodovém menu

15.10.2019 19:03

Ostravský magistrát chce zlepšit stravovací návyky žáků projektem Fajne školní bistro. Dnes poprvé děti ochutnaly pokrmy, které jim se školními kuchařkami připravil šéfkuchař David Valíček z Food Atelieru z Dolní oblasti Vítkovice.

Ostrava: Děti si díky Fajnemu školnímu bistru pochutnaly na čtyřchodovém menu
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

Školáky ze Základní školy I. Sekaniny v Porubě čekalo v jídelně překvapení. Šéfkuchař David Valíček jim spolu s kuchařkami naservíroval hned čtyři různé pokrmy. Porce byly samozřejmě menší. Děti si pochutnaly si na trhaném masu s restovaným zelím a pečeným bramborem s pažitkovým smetanovým krémem, domácím cheeseburgru s hranolky, bermudském rybím karbanátku a luštěninovém salátu s kukuřicí. Pokrmy pak hodnotily známkami.

„Viděla jsem hodně jedniček. S dnešním Fajnovym školním bistrem jsem spokojena. Kuchařky byly při výdeji jídla nadšené. Celý den skvěle zvládly. Dnes, protože vařily čtyři jídla, jim kromě Davida Valíčka pomáhali i studenti středních gastronomických škol,“ řekla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová. „Ptala jsem se samozřejmě dětí a ty mi říkaly, že jim moc chutnalo. Dnešní akce je pilotní projekt, jedná se ale o systematickou práci. Chceme pozitivně motivovat kuchařky, aby si vyzkoušely, že náš projekt není neuskutečnitelný a aby postupně měnily složení pokrmů tak, aby byly zdravé i chutné,“ dodala náměstkyně Andrea Hoffmannová.

„Práce nám krásně šla, kuchařky jsou velmi šikovné a udělaly kus práce,“ usmíval se šéfkuchař David Valíček poté, co s kuchařkami uvařil a vydal 600 porcí. „V naší školní jídelně vycházíme ze spotřebního koše a zabýváme se i nutričními doporučeními. Děti si zvykly i na saláty. Vymýšlíme nové recepty. Samozřejmě k nejoblíbenějším jídlům patří řízek, špagety nebo srbské rizoto, avšak dětem chutná i špenát nebo koprovka s vejcem a bramborem. Dokonce si chodí přidávat, když máme rybu,“ potvrdila vedoucí školní jídelny Renáta Wajsrová.

Na kvalitu stravy dohlíží i krajská hygienická stanice. „Zaměřujeme se na spotřební koš a plnění nutričních doporučení, na zařazování ovoce a zeleniny. Komunikujeme s jídelnami. S tepelně upravenou zeleninou není problém, ale bojujeme s nedostatkem čerstvé zeleniny a nevidíme často zařazování salátů nebo zeleninové oblohy. Jsme proto rádi, že máme ve městě Ostravě partnera, který nám v tomto úkolu pomáhá a ukazuje jednu z cest ke zdravé stravě. Bereme to jako velkou pomoc,“ byla potěšena vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Michaela Remešová.

Projekt Fajne školní bistro se dotkne stravování v ostravských školních jídelnách na většině ostravských základních škol. Město jím přispěje ke zlepšení stravovacích návyků žáků. Projekt je inspirován populárním televizním pořadem o vaření. Šéfkuchař David Valíček navštíví vybrané školní jídelny a kuchařkám a personálu v kuchyni pomůže s organizací, přípravovou pokrmů a jejich servírováním. Děti dostanou degustační menu a oznámkují jednotlivé pokrmy. David Valíček se stejně jako kuchařky ze školních jídelen musí vejít do norem a tabulek, které nastavují cenu jídla. Cena jedné porce nesmí překročit částku 34 korun a při přípravě pokrmů musí respektovat nutriční doporučení. Projekt je hrazen z rozpočtu města Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…