Školáky ze Základní školy I. Sekaniny v Porubě čekalo v jídelně překvapení. Šéfkuchař David Valíček jim spolu s kuchařkami naservíroval hned čtyři různé pokrmy. Porce byly samozřejmě menší. Děti si pochutnaly si na trhaném masu s restovaným zelím a pečeným bramborem s pažitkovým smetanovým krémem, domácím cheeseburgru s hranolky, bermudském rybím karbanátku a luštěninovém salátu s kukuřicí. Pokrmy pak hodnotily známkami.
„Viděla jsem hodně jedniček. S dnešním Fajnovym školním bistrem jsem spokojena. Kuchařky byly při výdeji jídla nadšené. Celý den skvěle zvládly. Dnes, protože vařily čtyři jídla, jim kromě Davida Valíčka pomáhali i studenti středních gastronomických škol,“ řekla náměstkyně primátora pro školství a sport Andrea Hoffmannová. „Ptala jsem se samozřejmě dětí a ty mi říkaly, že jim moc chutnalo. Dnešní akce je pilotní projekt, jedná se ale o systematickou práci. Chceme pozitivně motivovat kuchařky, aby si vyzkoušely, že náš projekt není neuskutečnitelný a aby postupně měnily složení pokrmů tak, aby byly zdravé i chutné,“ dodala náměstkyně Andrea Hoffmannová.
„Práce nám krásně šla, kuchařky jsou velmi šikovné a udělaly kus práce,“ usmíval se šéfkuchař David Valíček poté, co s kuchařkami uvařil a vydal 600 porcí. „V naší školní jídelně vycházíme ze spotřebního koše a zabýváme se i nutričními doporučeními. Děti si zvykly i na saláty. Vymýšlíme nové recepty. Samozřejmě k nejoblíbenějším jídlům patří řízek, špagety nebo srbské rizoto, avšak dětem chutná i špenát nebo koprovka s vejcem a bramborem. Dokonce si chodí přidávat, když máme rybu,“ potvrdila vedoucí školní jídelny Renáta Wajsrová.
Dohlíží i krajská hygienická stanice
Na kvalitu stravy dohlíží i krajská hygienická stanice. „Zaměřujeme se na spotřební koš a plnění nutričních doporučení, na zařazování ovoce a zeleniny. Komunikujeme s jídelnami. S tepelně upravenou zeleninou není problém, ale bojujeme s nedostatkem čerstvé zeleniny a nevidíme často zařazování salátů nebo zeleninové oblohy. Jsme proto rádi, že máme ve městě Ostravě partnera, který nám v tomto úkolu pomáhá a ukazuje jednu z cest ke zdravé stravě. Bereme to jako velkou pomoc,“ byla potěšena vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých Michaela Remešová. Projekt Fajne školní bistro se dotkne stravování v ostravských školních jídelnách na většině ostravských základních škol. Město jím přispěje ke zlepšení stravovacích návyků žáků.
Projekt je inspirován populárním televizním pořadem o vaření. Šéfkuchař David Valíček navštíví vybrané školní jídelny a kuchařkám a personálu v kuchyni pomůže s organizací, přípravovou pokrmů a jejich servírováním. Děti dostanou degustační menu a oznámkují jednotlivé pokrmy. David Valíček se stejně jako kuchařky ze školních jídelen musí vejít do norem a tabulek, které nastavují cenu jídla. Cena jedné porce nesmí překročit částku 34 korun a při přípravě pokrmů musí respektovat nutriční doporučení. Projekt je hrazen z rozpočtu města Ostravy.
autor: PV