Ostrava: Děti z vyrazí opět do hor za příspěvky z fondu

24.10.2019 13:13

Do hor za čistším vzduchem se opět vydají ostravské děti. Jejich pobyty pokryjí peníze z městského fondu zřízeného pro tyto účely v květnu roku 2010. V této sezóně se budou rekreovat přes čtyři tisíce dětí.

Ostrava: Děti z vyrazí opět do hor za příspěvky z fondu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Příspěvek z rozpočtu města se za devět let existence fondu zvýšil z původních pěti na dvacet dva milionů korun. Za zhruba devět let od jeho zřízení se bude jednat o více než 25 600 dětí z ostravských mateřských a základních škol, které vyrazí na takzvaný ozdravný pobyt. Do fondu bylo z rozpočtu města postupně převedeno již 111,5 milionu korun. S dary soukromých společností a jedné fyzické osoby ve výši 15,5 milionu od zřízení fondu bylo dohromady na pobyty vynaloženo přes 126 milionů korun. „Hlavním cílem fondu je umožnit dětem vyjet ven z města do přírody v období topné sezóny. Z fondu hradíme čtrnáctidenní pobyt, pomůžeme tak rodinám vyslat děti na školu v přírodě buď úplně bez finančního příspěvku rodičů, nebo s výrazně nižším doplatkem, než by stál běžný pobyt. Uvědomujeme si, že pro některé rodiny to je jediná možnost během roku, kdy se jejich děti dostanou ven z městského prostředí. A protože náklady na realizaci a požadavky na kvalitu neustále rostou, chystám se iniciovat možnou úpravu statutu tak, aby byl příspěvek na dítě ještě vyšší, než je současných 6 tisíc korun. Celkový počet požadavků byl vyšší než zůstatek fondu a proto jsme museli některé žádosti krátit. Mateřské školky jsme podpořili stoprocentně, základním školám poskytneme 75 % z požadované částky žádostí. Na ozdravný pobyt vyrazí v této sezóně přes čtyři tisíce dětí, " řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Z fondu mohou být hrazeny náklady na pobyty v délce minimálně 14 dnů v oblasti, která není zasažena smogovou situací, v období od listopadu do konce dubna. Z prostředků lze hradit ubytování, stravování, dopravu, doprovodný program ozdravného charakteru, pojištění a poplatky. Příspěvek z fondu je 6 tisíc korun na jednoho žáka. Stravování musí odpovídat minimálně standardům pro školní stravování a ubytování stanoveným podmínkám pro pobyt dětí ve školách v přírodě. Děti se nejčastěji jezdí rekreovat do Jeseníků, Hostýnsko-vsetínské hornatiny a Moravskoslezských Beskyd.

„Znovu jsem obeslala průmyslové podniky z regionu, aby darovaly peníze na další ozdravné pobyty. Přispívají tak dětem svých zaměstnanců nebo vlastním, aby z Ostravy v době ztížených rozptylových podmínek vyjely mimo město. Stále platí, že nejvyšší částku do fondu věnovala společnost ArcelorMittal, nově Liberty Ostrava. Město, stejně jako v předchozím období, do fondu vloží 22 milionů korun, tedy čtyřnásobek částky, se kterou před devíti lety začínalo," dodala náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…