Ostrava: Děti ze základních škol vyrazí na Knižní festival zdarma

23.02.2019 12:43

Na Černé louce v Ostravě se od 1. do 3. března uskuteční první ročník Knižního festivalu Ostrava. Česká vydavatelství na něj přivezou své nejzajímavější knižní tituly, novinky a bestsellery.

Ostrava: Děti ze základních škol vyrazí na Knižní festival zdarma
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Součástí víkendové akce budou výstavy a setkání s autory. Na třech různých scénách se uskuteční debaty, přednášky a besedy. Zdarma se festivalu zúčastní školní děti. Nabídku na bezplatné vstupenky na páteční program rozeslalo město Ostrava v první polovině února do 92 ostravských základních škol.

„Pravidelné čtení rozvíjí osobnost dítěte a já doufám, že se mezi návštěvníky festivalu najdou noví mladí čtenáři. Pro školáky máme 1500 volných vstupenek a v současné době je zarezervovaná asi desetina z tohoto počtu. Věříme, že ostravské základní školy využijí naši nabídku a vstupenky pro děti objednají,“ řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Školy, které mají zájem o účast na festivalu, se registrují přímo na webu ZDE.

V nabídce pátečního programu je navíc 6 tematických přednášek, které jsou určeny pro 1. i 2. stupeň základních škol:

  • Arnošt Vašíček Planeta záhad
    pro 6. – 9. třídy od 10:15-11:05
  • Bohdan Boboking Volejníček Život a dílo J. R. R. Tolkiena
    pro 8. – 9. třídy, od 11:15-12:15
  • Jiří Walker Procházka a Klára Smolíková Viktorka a její vesmírná dobrodružství
    pro 1. stupeň

Komiksy hravé i dravé, pro žáky 2. stupně

  • Alena Vorlíčková
    Pohádková dílna: Zakletý zámek, pro 1. stupeň
    Pohádková dílna: Cesta a její cíl, pro žáky 2. stupně

V současné době jsou volná místa pouze na Planetu záhad a Život a dílo J. R. R. Tolkiena. Kapacita všech přednášek je 360 míst.

Součástí programové nabídky jsou workshopy, herní zóna, čtení knížek s organizací Celé Česko čte dětem nebo výroba knižních záložek. V odpočinkové zóně budou k dispozici knihy ke čtení z projektu Knihovny Města Ostravy Druhý život knih.

Knižní festival nabídne tři různé scény. Tu první s názvem Voices of Freedom připravuje Černá louka s Centrem PANT. Tematicky bude rozdělená do třech okruhů a věnovat se bude 30letému výročí od samotové revoluce v roce 1989.

Páteční program bude věnován sci-fi, fantasy a komiksům.

Sobota bude zaměřena na nová média a nové komunikační kanály - blog, youtube a Instagram, propagandu, fake news a dezinformace.

Neděli zakončí lidská práva a svoboda, jejichž dodržování je běžnou součástí životů pouze v některých zemích. Své zkušenosti budou předávat váleční a zahraniční zpravodajové - Karel KOVY Kovář, Erik Tabery, František Kotleta, Markéta Kutilová a Lenka Klicperová.

Na Nakladatelské scéně budou prezentovány novinky a autoři. Návštěvníkům se představí např. Margit Slimáková, Dominika Gawliczková, Bohdan Volejníček alias BoboKing a další.

Komorní scénu zaplní scénická čtení, recitování, autorská čtení či speciální workshopy.

Na Knižním veletrhu se budou prezentovat tato nakladatelství:
Albatros Média, MOBA, Host, JOTA, Knihcentrum.cz, Bookmedia, Audioteka.cz, Portál, Mladá fronta, Meander, Epocha, Olympia, Slovart, Domino, Mystery film, Hejkal, Albi, platformu Pointa Publishing a Protimluv.

Záštitu nad festivalem převzal náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…