Ostrava: Do města se po více než 20 letech vrací světová cyklistika

08.08.2019 18:43

Po dlouhých 23 letech se do Ostravy vrací světový pohár v silniční cyklistice. Jedenáctý ročník největšího mezinárodního etapového závodu v České republice Czech Tour 2019 začne 15. srpna v 17 hodin startem úvodní etapy z Trojhalí Karolina.

Ostrava: Do města se po více než 20 letech vrací světová cyklistika
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Týmová časovka o délce 16,2 kilometru povede centrem města, z Nové Karoliny směrem na Hranečník a Radvanice. Do prestižního závodu nastoupí týmy, které přijedou do Ostravy přímo z Tour de France, Bora-Hansgrohe a Mitchelton Scott, chybět nebudou Ital Matteo Trentin a Jihoafričan Daryl Impey. Domácí cyklistiku bude v závodě reprezentovat špičkový český tým Elkov Author s novým mistrem České republiky Františkem Sisrem. Ve čtyřech etapách, které začnou v Ostravě a skončí ve Šternberku, se utká dvacítka týmů zvučných jmen. Úvodní etapu velké cyklistické akce, kterou podporuje město Ostrava i Moravskoslezský kraj, budou provázet krátkodobá dopravní omezení.

„Podporou týmové časovky letošní cyklistické Czech Tour vyplňujeme přání mnoha fanoušků oprávněně připomínajících dlouhodobou absenci špičkové akce silniční cyklistiky v našem městě. Od legendárního vítězství Steffena Wesemanna v jedné z etap Závodu míru v roce 1996 tady podobně velká akce nebyla. Průjezd špičkových závodníků městem bude sice spojen s krátkým omezením v dopravě, na oplátku ale nabídne skvělou podívanou. Cyklistika navíc není jen atraktivním sportovním odvětvím, ale také alternativním druhem ekologické dopravy a doslova i životním stylem,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

Ve čtvrtek 15. srpna v době od 15.00 do 20.00 hodin bude zcela uzavřena trasa zahrnující tyto komunikace: ulice Trojhalí, Na Karolině, Frýdecká, Těšínská, Čapkova, Radvanická, Pikartská a Trnkovecká.

Objízdné trasy jsou naplánovány takto:

  • směr centrum, Kunčičky: po ulicích Fryštácká a Rudná
  • směr Slezská Ostrava: po ulicích Fryštácká, Petřvaldská a Čs. armády
  • směr Frýdek-Místek, centrum, Mariánské Hory, terminál Hranečník, Slezskoostravský hrad: po ulicích Michálkovická, Dědičná, Bohumínská a Frýdecká.

Změny se v době od 16.30 do maximálně 19.00 hodin dotknou také autobusové a trolejbusové dopravy. Autobusy pojedou po upravených trasách. Trolejbusy nahradí autobusy, případně parciální trolejbusy s bateriovým pohonem.

Vlivem dočasné změny vedení linek MHD nebudou v provozu zastávky Slezská Ostrava radnice, Slezská Ostrava kostel, Ústřední hřbitov, Zvěřinská, U Švasty, U Káňů, LDN, Turgeněvova, Botanická zahrada, Kramolišova, Dvořáčkova, Trnkovec škola, Trnkovec, Pikartská, Trnkovecká a Konečného. Záchytnými zastávkami pro obyvatele Slezské Ostravy a Radvanic budou zastávky Hranečník a Radvanice škola.

Informace o změnách v městské hromadné dopravě budou pět dní před konáním akce umístěny na zastávkách MHD, týden před akcí bude pro osobní dopravu na trase umístěno dopravní značení s dodatkovou tabulkou, a obyvatelé z dotčených lokalit dostanou od organizátorů do schránek leták o akci s upozorněním na chystaná omezení včetně doporučení, jak zaparkovat auta mimo závodní okruh, kterým nebude možné v průběhu závodu projet.

Součástí akce bude i bohatý program pro celé rodiny, který v Trojhalí Karolina začne ve 13 hodin. Pro děti jsou připraveny závody na kolech nebo odrážedlech O pohár hejtmana Moravskoslezského kraje. Rezervace je možná zde: https://bit.ly/2MIceNN.

„Vztah k jízdě na kole vzniká už od nejútlejšího věku. Určitě není od věci motivovat k usednutí do sedla ty úplně nejmenší. Po skončení časovky týmů bude vylosován dětský výherce kola Scott. Tuto výhru a další ceny dětem předají hejtman kraje Ivo Vondrák, ale také legenda světového hokeje Dominik Hašek. Věřím, že nejen ostravská etapa světového poháru Czech Tour 2019, ale i další úseky, které vedou Moravskoslezským krajem, nabídnou milovníkům cyklistiky nevšední zážitky,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Cyklistika patřila v Ostravě už v minulosti k nejpopulárnějším sportovním odvětvím. První cyklistické oddíly vznikly ve městě v 80. letech 19. století a v následujících dekádách zde působilo čtyřicet cyklistických klubů a organizací. Ostrava neustále rozšiřuje síť cyklostezek, zavedla a podporuje velmi úspěšný bikesharing a snaží se i dalšími způsoby zpříjemnit cyklistům pohyb ve městě.

Město Ostrava akci podpořilo dotací ve výši 300 tisíc korun, stejně jako Moravskoslezský kraj.

Podrobnější informace o dopravě budou zveřejněny na webech ostrava.cz, msk.cz a dpo.cz.„Brazílie“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…