Ostrava: Do vily u Městské nemocnice se vrátili lékaři i pacienti

28.02.2019 14:47

Do vily, která byla v říjnu 2016 Ministerstvem kultury prohlášena za kulturní památku a nachází se v areálu Městské nemocnice, se nastěhovala první nemocniční ambulance. Druhá k ní přibude v březnu.

Ostrava: Do vily u Městské nemocnice se vrátili lékaři i pacienti
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Jedná se o Anesteziologickou ambulanci pro dospělé určenou k předanestetickému vyšetření a Gastroenterologickou ambulanci, která bude vybavena v nejbližších dnech novým nábytkem a připravuje se tak k zahájení provozu. Obě ambulance mají novou podlahu, vymalované stěny, natřené stávající konstrukce, ordinace mají nové osvětlení a upravené vnitřní elektroinstalace a rozvody IT. Pro vstup do budovy je používán boční vchod.

Anesteziologická ambulance patří k oddělení ARO, slouží k optimalizaci přípravy pacientů před plánovaným operačním nebo diagnostickým výkonem v anestezii. Je určena pro dospělé pacienty, dětští pacienti docházejí k vyšetření do Ambulance bolesti v pavilonu Dětského lékařství. Anesteziolog zhodnotí perioperační riziko, navrhne vhodný druh anestezie. Poučí pacienta o průběhu operace a případně doporučí další doplňující vyšetření a opatření k minimalizaci anesteziologických a perioperačních komplikací. K vyšetření se pacienti objednávají krátce před datem operace telefonicky. Ambulance je v provozu v pracovní dny od 7.30 do 15 hodin.

Vila kontinuálně slouží zdravotnickému provozu

Do vilky, ve které dříve ordinoval soukromý zubní lékař, a nacházely se zde ambulance Všeobecného praktického lékařství, se přestěhuje také Gastroenterologická ambulance, která spadá pod Internu. V ní se budou lékaři v poradnách denně věnovat ambulantním pacientům. Díky této změně budou striktně odděleni ambulantní pacienti v poradnách od hospitalizovaných pacientů. Stávající prostory gastroenterologické poradny v areálu nemocnice v přízemí pavilonu E3 budou sloužit Centru pro aplikaci biologické terapie, které se věnuje monitorování pacientů v průběhu podávání biologické léčby. V těchto prostorách bude dále navýšen počet monitorovaných observačních lůžek pro pacienty po endoskopických výkonech - ze současných čtyř na celkem 8 míst.

Stavitel a architekt Bohumil Židlický navrhl a postavil vilu v roce 1894, pravděpodobně se záměrem reprezentovat vlastní projekční a stavební činnost. Stavebník prodal dům Moravské Ostravě, následně v něm bydlel hlavní lékař městské nemocnice. V roce 1933 město dům trvale převedlo do správy nemocnice, která v něm vybudovala bydlení pro zaměstnance, posléze ordinace. Podle projektu z roku 1976 vznikla mezi oběma vilami (čp. 947 a čp. 1169) přízemní stavba lékárny. Vila kontinuálně slouží zdravotnickému provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…