Ostrava: Dvě plastiky získají původní vzhled

21.07.2018 14:51

Dvě poškozené a zanedbané plastiky z Poruby získají svůj původní vzhled. První plastika Kameny stojí před nákupním střediskem v Heyrovského ulici, druhou je keramická stěna Příroda v parku za Mephacentrem. Město uhradí obnovu ze svých prostředků.

Ostrava: Dvě plastiky získají původní vzhled
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Umělecký soubor Kameny od akademického sochaře Otto Sukupa pochází z konce 60. let minulého století a je vytvořen z pískovce. Porubský obvod již odstranil nevhodné náletové dřeviny a zajistí opravu vyvýšeného květináče, jehož součástí je i plastika. „Samotná plastika musí být očištěna a zbavena biologických nečistot. Následně bude povrch kamene zpevněn a praskliny vyplní injektážní směs,“ uvedl náměstek primátora pro kulturu Zbyněk Pražák.   

Keramickou stěnu příroda vytvořil akademický sochař Pavel Hanzelka v roce 1970. Je umístěna v parku za pourbským Mephacentrem. Části plastiky jsou zarostlé mechy a lišejníky, má jemné trhliny, keramické díly jsou popraskané, na několika místech jsou silně poškozené a kousky keramiky chybí. Restaurátor navíc musí odstranit graffiti a po rekonstrukci plastiku opatřit vodoodpudivým a antigraffiti nátěrem.  

Oprava plastiky Kameny vyjde na 73 tisíc korun, náklady na rekonstrukci plastiky Příroda jsou odhadnuty na 171 tisíc korun včetně DPH.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…