Ostrava: Festival bezpečnosti vypukne už za týden

22.05.2018 13:01

Festival bezpečnosti 2018 s atraktivním programem pro kluky i holky všeho věku se uskuteční ve středu 30. května v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Po úspěšném prvním ročníku, který se konal v loňském roce, pořadatelé očekávají letos daleko větší zájem veřejnosti.

Ostrava: Festival bezpečnosti vypukne už za týden
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Loni jsme akci zaměřili hlavně na veřejnost. Letos jsme mírně změnili koncepci a na dopoledne jsme pozvali i základní a střední školy. Celý program jsme koncipovali tak, aby byl zajímavý pro širokou veřejnost a byl přínosem nejen pro žáky a studenty, ale aby na něm našly poučení a zábavu zejména rodiny s dětmi,“ prozradila Simona Guzdková, výkonná manažerka Bezpečnostně technologického klastru, který je pořadatelem této zábavně naučné akce.

Svou techniku, vozový park, ale i ukázky činnosti předvede Armáda ČR, Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, Policie ČR, Městská policie Ostrava, Zdravotnická záchranná služba, OKD - Hlavní báňská záchranná stanice, ale také například Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava, Lékařská fakulta Ostravské univerzity, ale i střední školy a další organizace a instituce, které se zabývají bezpečností. K mimořádně akčním budou nepochybně patřit ukázky záchrany z výšky v provedení lezeckých specialistů z hasičského záchranného sboru, výcviku a zásahu služebních psů městské policie, či letu a využití dronu při zajišťování bezpečnosti. Požární útok předvedou dobrovolní hasiči z Ostravy – Zábřehu a bude-li horko, tak zajistí také vodní osvěžení návštěvníků.

„Festival nabídne program pro odbornou a laickou veřejnost. Zábavnou formou chce problematiku bezpečnosti představit především dětem a mládeži, přiblíží pojmy jako safety nebo security, upozorní na nejnovější projekty zabývající se bezpečností, představí možnosti vzdělávání v tomto perspektivním oboru a posílí vztah hlavně mladých návštěvníků k technickému vzdělávání, tak potřebnému v našem kraji,“ vyjmenoval prezident pořádajícího klastru Miloš Kvarčák.

Moravskoslezský kraj bezpečnostní složky významně podporuje

Záštitu nad festivalem převzali senátor Zdeněk Nytra, zmocněnec vlády pro Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský Jiří Cienciala, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, primátor Ostravy Tomáš Macura a Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje.

„Když se lidí ptáme, co by se v Moravskoslezském kraji mělo zlepšit, aby se tu cítili opravdu spokojeně, zmiňují velmi často bezpečnost. Proto jsem rád, že u nás vznikl festival, který občanům ukáže, že jsou naši profesionálové na opravdu vysoké úrovni a že disponují špičkovou moderní technikou. Moravskoslezský kraj bezpečnostní složky významně podporuje, například minulý měsíc jsme předali krajské záchrance zásahová vozidla v hodnotě přes 24 milionů korun, policii jsme poskytli přes 15 milionů nejen na techniku, ale i na preventivní akce, investujeme i do našich hasičů tak, aby se občané kraje cítili opravdu bezpečně,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Program pro veřejnost se bude odehrávat od 9 do 18 hodin v prostoru před multifunkční halou Gong v Dolní oblasti Vítkovice. V dopoledních hodinách se v sále Malého světa techniky U6 bude konat kulatý stůl s názvem Současnost a budoucnost bezpečnosti Moravskoslezského kraje, určený pro odborníky, vzdělávací, výzkumné i státní instituce, představitele samosprávy i neziskové organizace.

Vstup na festival je zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…