Ostrava: Jatka dokončí světový architekt

14.01.2018 13:49 | Zprávy

Historická budova městských jatek poblíž centra Ostravy bude přestavěna podle návrhu studia KWK Promes polského architekta Roberta Konieczného z Katowic. Smlouva na zpracování projektové dokumentace mezi městem Ostravou a polským studiem byla podepsána ve středu 10. ledna. O podpisu smlouvy informoval primátor Tomáš Macura.

Ostrava: Jatka dokončí světový architekt
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

„Historická městská jatka v Ostravě budou rekonstruována pro kulturní účely podle návrhu architekta světové úrovně Roberta Konieczného a jeho studia KWK Promes. Smlouva na vypracování projektové dokumentace byla podepsána 10. ledna,“ uvedl primátor Tomáš Macura.

Robert Konieczny patří k nejuznávanějším světovým architektům. Jím navržený pavilon muzea ve Štětíně získal v roce 2016 cenu za Světovou stavbu roku 2016 a Evropskou cenu za architekturu veřejného prostoru, loni získal návrh a realizace rodinného domu ve stylu archy v obci Brenna poblíž Těšína cenu Nejlepší rodinný dům světa. Kromě toho byl Konieczny oceněn řadou národních cen.

Jeho návrh na přestavbu městských jatek na galerii skončil v architektonické soutěži vyhlášené městem Ostravou na třetím místě. Nabídku do následného zadávacího řízení na projektovou dokumentaci vyhlášeného v červnu loňského roku podala společnost Petr Hájek Architekti, která byla autorem vítězného návrhu z architektonické soutěže, a výše jmenované polské studio. Slovenská společnost Zerozero z Prešova, jejíž návrh se umístil na druhém místě, se omluvila a nabídku nepředložila. Komise vybrala společnost architekta Petra Hájka, která předložila ekonomicky nejvýhodnější nabídku. Jenže tato společnost odmítla s městem podepsat smlouvu. Proto město vyzvalo v pořadí druhého účastníka – polské studio k uzavření smlouvy.

Budova městských jatek bude po rekonstrukci sloužit galerii Plato.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

eurokomisař

Dobrý den, když tak kritizujete potencionální nominanty na eurokomisaře, máte dojem, že ANO to s Jourovou ,,vyhrálo"? Já si třeba nejsem vědom toho, že by pro ČR něco udělala, otázkou taky je, zda je pro nás jako občany tato funkce nějak důležitá, co vlastně ten eurokomisař může udělat, když je to j...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

10:28 Jablonec nad Nisou: Souběh tramvajové trati a silnice je v ČR ojedinělý

Na jablonecký magistrát a přímo k primátorovi Miloši Velemu přichází připomínky ke světelné signaliz…