Ostrava: Jediné krematorium v kraji nebude moci plynule přijímat ostatky zemřelých od pohřebních služeb

12.01.2021 21:49

Ostravské krematorium, největší v České republice, které zpopelňuje až 12 tisíc zemřelých ročně, se již minimálně dva měsíce potýká s nárůstem počtu těl určených ke kremaci.

Ostrava: Jediné krematorium v kraji nebude moci plynule přijímat ostatky zemřelých od pohřebních služeb
Foto: worldwide.com
Popisek: Ostrava, ilustrační foto

K nárůstu dochází pravidelně každý rok v zimních měsících, nicméně v letošním roce v souvislosti s probíhající pandemií covid-19 je tento nárůst natolik vysoký, že reálně hrozí situace, že krematorium nebude moci plynule přijímat ostatky zemřelých od pohřebních služeb. Tuto situaci řešily krizové štáby města Ostravy a Moravskoslezského kraje. Protože ostravské krematorium je jediné v kraji, byl požádán o pomoc při řešení i Ústřední krizový štáb.

Anketa

Jaký trest navrhujete pro podniky a živnostníky, kteří mají otevřeno navzdory zákazům?

hlasovalo: 14310 lidí

Na základě stanoviska stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu, kdy lze za pomoci složek Integrovaného záchranného systému nebo Armády České republiky využít služeb jiných krematorií v rámci České republiky, bylo využito tohoto řešení. V sobotu 9. ledna byly za pomoci příslušníků Hasičského záchranného sboru MSK a za asistence Policie České republiky převezeny ostatky 58 zesnulých z ostravského krematoria ke zpopelnění do krematoria v Hustopečích. Krematoria běžně využívají navzájem svých služeb i obecně během roku například z důvodů technologických odstávek či poruch kremačních pecí. Veškeré činnosti s tím spojené jsou prováděny dle zákonných předpisů, stejně bylo postupováno i v případě převozu těl z ostravského krematoria.

„Není pravda, že ostravské zařízení mělo problém s kapacitou i v běžném stavu, jak zaznělo na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví minulý týden. Vůči takovému tvrzení se ohrazujeme. Ostravské krematorium se až nyní, poslední týdny, potýká s výrazným nárůstem zemřelých, který jednoznačně souvisí s probíhající pandemií, proto jsme upozornili na tento stav Ústřední krizový štáb a pomohli s návrhem řešení. Je velmi pravděpodobné, že podobnou situaci budou řešit i jiná krematoria v Česku, proto uvítáme centrální koordinaci a operativní přerozdělení těl zemřelých při případném naplnění kapacit některých kremačních zařízení. Té se ujalo Ministerstvo pro místní rozvoj," uvedla resortní náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

V současné době Ministerstvo pro místní rozvoj, které je garantem zákona o pohřebnictví, ve spolupráci s krizovými orgány shromažďuje údaje za všechna krematoria s cílem pomoci při řešení podobných situací v rámci celé ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…