Ostrava: Máte-li zájem o nevyužívané prostory, vyplňte dotazník

08.02.2017 17:06

V Ostravě zeje prázdnotou řada budov. V rámci projektu Refill je možné tyto prostory oživit a využít k různým účelům. Aby mohlo dočasné užívání prostor začít, v připraveném průzkumu bude město na webových stránkách www.refillova.cz zjišťovat, jaký zájem o tuto novou příležitost má veřejnost i možní poskytovatelé staveb a pozemků.

Ostrava: Máte-li zájem o nevyužívané prostory, vyplňte dotazník
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Může se jednat o městské i soukromé budovy anebo prostranství na území Ostravy, které jsou dlouhodobě nevyužívány. Chceme tímto průzkumem zmapovat možnosti, technický stav a potenciál jejich využitelnosti. Na druhé straně se zaměříme na veřejnost a její ochotu na takovém místě vytvořit společensky, kulturně nebo sociálně prospěšné aktivity, případně se takových akcí účastnit,“ řekla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Dočasné využívání budov se stalo moderním nástrojem pro rozvoj měst. Na rozdíl od běžných komerčních pronájmů nabízí pronájem jen na omezenou dobu, a to i v budovách, které nemusí splňovat běžné standardy pronajímaných prostor. Nástroj je zaměřen zejména na kulturní a sociální projekty, kterým pomáhá při rozjezdu. Zároveň vychází vstříc majitelům opuštěných budov, umožňuje zastavit nebo alespoň zpomalit chátrání jejich prostor.

Využívání principu je dnes považováno za ekonomický a kulturní přínos pro rozvoj města. V mnohých evropských městech má tento princip více než desetiletou tradici a je běžně dostupnou službou pro občany. Nyní se také Ostrava rozhoduje, zda a jak tento nástroj použít. Projekt Refill je financován z Operačního programu URBACT III a z příspěvku města Ostravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…