Ostrava: Město nabídne peníze pro posílení rodin

22.10.2019 11:38

Město Ostrava chce i v příštím roce podpořit aktivity, které posílí funkci rodiny. Na akce pro rodiny, semináře vedoucí k rozvoji rodinných kompetencí, setkání komunitního charakteru, podporu dobrovolnictví a podobně uvolní v roce 2020 celkem milion korun. Zájemci o dotaci mohou podávat své žádosti do 1. listopadu.

Ostrava: Město nabídne peníze pro posílení rodin
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Dotačním titulem, který vyhlašujeme už čtvrtým rokem, podporujeme činnosti, které pomáhají rodinám při zajišťování jejich přirozených funkcí, posilují mezigenerační komunikaci a vytvářejí podmínky pro zdravý vývoj ostravských rodin," uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Zbyněk Pražák.

Žadateli mohou být především různé spolky a obecně prospěšné společnosti, komunitní centra a organizace zaměřené na společné aktivity rodin s mezigeneračním přesahem. Každoročně tak město podpoří deset až patnáct projektů. Jedná se především o systematické celoroční činnosti subjektů, které se věnují vytváření vhodných podmínek pro fungování rodin, usilují o odstranění překážek, jimž jsou rodiny vystaveny a všestranně je podporují, a také o jednorázové akce, jejichž náplní je aktivizace rodin. Speciální kategorií je podpora mezigeneračního soužití.

„Rozhodnutí systematicky podporovat rodiny město deklarovalo i schválením koncepce rodinné politiky, která se aktivně naplňuje od letošního ledna. Ostrava vnímá, jak důležitou roli rodiny pro společnost mají. Snaží se proto napomoci vytvoření pro ně příznivých podmínek a prostředí, ve kterém mohou naplňovat své potřeby a přirozené poslání, rozvíjet se a prosperovat," doplnil náměstek Pražák.

Rodinná politika města Ostravy reaguje na nepříznivý demografický vývoj, ať už jde o stárnutí populace nebo o stěhování mladých, ekonomicky aktivních lidí za atraktivnějšími podmínkami. Snaží se vytvořit podmínky, které budou zejména pro mladé rodiny signálem, že město o ně stojí a uvědomuje si jejich nenahraditelnou roli. Cílí na běžné rodiny, které zdánlivě nic nepotřebují. Právě ty staví společnost, formují novou generaci, tvoří zázemí a zaslouží si pozornost, podporu, respekt a ocenění.

Mezigenerační soužití

Velmi důležité je také mezigenerační rodinné soužití. Akce, na kterých se setkávají děti a senioři, pořádá například Komunitní centrum Makovice z Poruby.

„Bez podpory města by naše činnost nebyla dlouhodobě možná. Zapojili jsme desítky neformálních dobrovolníků a podařilo se nám společně s aktivními občany zorganizovat desítky, možná i stovku akcí. Mezi ty nejlepší patřila například Sousedská slavnost - Zažít Ostravu jinak, na které se sešly stovky lidí různého věku. Ale také akce menšího rozměru jsou z našeho pohledu důležité a pomáhají ke sbližování sousedů ve městě. U nás jsou to zejména setkávání dětí a seniorů nebo kytarové či anglické večery," řekla předsedkyně správní rady KC Makovice Zuzana Kuperová.

Velkou odezvu mělo také 1. Májové políbení pod rozkvetlou třešní, které letos s dotační podporou města uspořádala Loděnice pod hradem. Na akci přišlo a foto si během jediného dne pořídilo 164 rodin a párů, 200 dětí, přes 400 dospělých a dalších téměř 500 lidí doprovodu, ostatních návštěvníků a diváků.

„Společný rodinný či partnerský polibek chápeme spolu s účastníky jako deklaraci lásky, rodinné sounáležitosti a návrat k tradicím," komentoval za organizátory akci Josef Mlynář.

Konkrétní aktivity město přestavuje na webu ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…