Ostrava: Město prodá pozemky pod prolukou

25.05.2018 14:33

Město hledá zájemce o koupi pozemku o velikosti 1400 metrů čtverečních v historickém jádru Ostravy v sousedství nových laubů. Prodej této parcely schválili zastupitele na svém jednání 23. května. Plocha naproti Divadlu loutek Ostrava zatím slouží jako uzavřené parkoviště.

Ostrava: Město prodá pozemky pod prolukou
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Na pozemku, který sousedí plochou, na níž vznikne multifunkční dům Nové lauby, by podle představ vedení města mohla být postavena budova s kancelářemi nebo ordinacemi.

„Chceme oživit centrum Ostravy a zaplnit proluky po bývalé zástavbě. Máme vytipováno několik lokalit v majetku města a další, které jsme zcelili po privátních majitelích. U domu na rohu Biskupské a Kostelní ulice jsme zvolili cestu, kdy je investorem obvod, pozemky u nových laubů nabídneme investorovi,“ řekl primátor Tomáš Macura. „V těsném sousedství vznikne multifunkční dům Nové lauby, takže bude na investorovi a architektech, jak se s touto situací vypořádají. Místo se hodí na budovu s kancelářemi nebo ordinacemi, ale třeba investor přijde s jiným nápadem,“ dodal primátor.

Nabídková cena parcel činí 14 milionů korun, tj. deset tisíc korun za metr čtvereční. Protože se jedná o historické centrum a památkovou zónu, město stanoví poměrně přísnou regulaci stavby co do výšky a prostoru. „Rovněž budeme posuzovat účel využití plochy, způsob parkování a také finanční způsobilost investora,“ potvrdil Tomáš Macura. Vedle kupní ceny investor podle primátora musí počítat i s tím, že zřejmě bude muset platit archeologický průzkum lokality.

Prodej jen s řadou podmínek

Investor nezíská pozemky okamžitě. Nejdříve dostane právo stavby na městském pozemku a až bude stavba v určité fázi rozestavěnosti, město na něj pozemky převede. Vedení města tím chce zabránit vzniku nedostavěných objektů anebo tomu, že by investor namísto stavění provozoval na městských pozemcích parkoviště, jak se v minulosti již stalo. Investor se ve smlouvě s městem zaváže k řadě rozvazovacích podmínek a v případě jejich nesplnění, přejde pozemek automaticky zpět na město. Důležitým bodejme, že investor musí na pozemcích strpět archeologický průzkum a zčásti jej také hradit.

Zájemci mohou své nabídky podávat do konce července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…