Ostrava: Město souhlasilo s prodejem skeletu

15.05.2017 18:30

Rozestavěný železobetonový objekt naproti Domu kultury města Ostravy známý všeobecně jako „skelet“ prodá společnost Red House Development společnosti Smart Innovation Center (SIC). Souhlas s transakcí na základě trojstranné smlouvy s městem, které mělo na budovu předkupní právo, vyslovilo 10. května ostravské zastupitelstvo.

Ostrava: Město souhlasilo s prodejem skeletu
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Stávající smlouva mezi Ostravou a společností Red House neumožňovala prodej nemovitosti třetím osobám. Po zvážení všech okolností jsme se ale rozhodli podepsat dodatek, který tento prodej umožní,“ upřesnil primátor Tomáš Macura s tím, že přidanou hodnotou transakce je, že nový vlastník má na rozdíl od nynějšího věrohodnou koncepci využití budovy. „V jedné části vzniknou kanceláře pro inovační a rozvojové firmy, druhá část má sloužit vzdělávání. Chtějí tam otevřít například cizojazyčnou mateřkou školu,“ upřesnil Macura.

Firma navíc doložila, že má možnost získat dotace na dokončení objektu a souhlasila se smluvní pokutou ve výši 52,7 mil. korun v případě, že objekt nedokončí, na kterou má připravené i bankovní záruky.

Rozestavěný objekt naproti DKMO měl být původně krajským sídlem komunistické strany. Po roce 1989 zůstal opuštěný a začal chátrat. Společnost Red House Development ho koupila za zhruba 53 milionů korun v roce 2008, ale práce na dostavbě dlouho oddalovala. Předloni v červnu ostravské zastupitelstvo odmítlo opětovnou žádost o prodloužení termínu dostavby a dohodlo s firmou pevný harmonogram stavebních prací. Podle něho muselo být opláštění stavby, tedy fasáda a střecha, hotovo do konce roku 2016, zcela dokončena pak měla být budova do konce roku 2017. Právě tuto povinnost na sebe převzal i nový vlastník.

„Reálnost termínu doložil uzavřením smlouvy s dodavatelem stavebních prací i harmonogramem výstavby,“ doplnil primátor Tomáš Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…