Ostrava: Město vyhlásí další program na podporu kulturních akcí

06.09.2020 11:07

Opatření, přijatá k omezení šíření nemoci covid-19, výrazně ovlivnila plány pořadatelů kulturních akcí v Ostravě, kterým byly pro letošní rok přiznány dotace, příspěvky a transfery z městského rozpočtu ve výši 46,5 milionu korun. Jednalo se celkem o 129 kulturních akcí.

Ostrava: Město vyhlásí další program na podporu kulturních akcí
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Na pozdější termín se přesunulo devatenáct z nich, dvacet čtyři bylo zrušeno, další akce se již konaly nebo uskuteční do konce tohoto roku. Příjemci víceletých dotací, kterých je dohromady patnáct, změnili termíny konání čtyř festivalů, šest jich zrušili úplně, a pět se jich ještě uskuteční.

„Opatření na boj s šířením epidemie zásadně omezila počty účastníků na kulturních akcích a později dokonce zcela znemožnila jejich konání. Pořadatelé divadelních, hudebních a filmových představení, a dalších uměleckých setkání v Ostravě, často do posledních okamžiků vyčkávali s rozhodnutím, zda přesunout, zredukovat nebo zrušit své plánované kulturní aktivity. Mnozí do jejich přípravy vložili nejen spoustu energie, ale také své prostředky. Proto jsme ke každé žádosti přistupovali individuálně. Všem organizátorům, kteří se rozhodli jít cestou přeložení akce, jsme schválili nové termíny a pořadatelům čtyř festivalů jsme přiznali alespoň omezené dotační prostředky, byť byli nakonec nuceni pořádání své akce pro letošní rok zrušit. Věříme, že tento přístup města všem organizátorům kulturního života ve městě umožní pokračovat v jejich činnosti a připravit opět bohatý kulturní program v Ostravě na letošní podzim i příští rok," uvedl náměstek primátora pro kulturu Zbyněk Pražák.

Zastupitelstvo města schválilo poskytnutí dotací a příspěvků všem žadatelům, kteří si pro uskutečnění své akce vybrali náhradní termín. Letos se nekonaly pravidelné každoroční festivaly, Cirkulum, Ostrava v plamenech, Beats for Love, Colours of Ostrava, Folklor bez hranic a Festival v ulicích, ačkoli získaly podporu z víceletých dotačních programů. Pořadatelé akcí obdrželi od města částky až do výše 80 % ze schválené dotace, protože už na jejich přípravu vynaložili značné prostředky. Organizátoři akcí Cirkulum a Ostrava v plamenech obdrželi 50 procent původně schválené částky a organizátoři Beats for Love a Colours of Ostrava obdrželi 80 procent z celkové dotace.

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

„Přihlédli jsme ke skutečnosti, že organizátoři festivalů Beats for Love a Colours of Ostrava se rozhodli připravit letos v červenci akce pro menší počet návštěvníků se snahou udržet kontinuitu festivalů i přízeň svých fanoušků a připomenout Ostravu jako kulturní město. Kvůli protiepidemiologickým opatřením ale pak museli s okamžitou platností rozjeté happeningy zrušit a tím přišli o plánované zdroje příjmů ze vstupného i od sponzorů," doplnil resortní náměstek Zbyněk Pražák.

Navzdory probíhajícím vládním opatřením se přesto některým organizátorům podařilo uskutečnit původně plánované festivaly (byť v mírně redukované podobě), jako např. Dny nové opery Ostrava a již 13. ročník Letních Shakespearovských slavností.

Město Ostrava rovněž vyhlásilo speciální program pro subjekty z neziskového sektoru na finanční podporu ve výši 20 tisíc korun na zmírnění dopadu mimořádných a krizových opatření. V oblasti kultury, volnočasových aktivit a rodinné politiky rada města svým rozhodnutím podpořila 28 projektů v celkové částce 560 tisíc korun.

Zastupitelstvo města bude v září projednávat nový program podpory kultury a zachování kulturního dědictví na území města Ostrava v letech 2021 – 2024. Vyhlášeno by mělo být také výběrové řízení na poskytnutí peněžních prostředků v oblasti kultury pro jednoleté projekty na rok 2021 a na léta 2021 – 2024 pro víceleté projekty. Město pro příští rok předběžně počítá s částkou 50 milionů korun na podporu kulturních akcí formou dotací. Lhůta pro podání žádostí by měla být od 17. října do 6. listopadu.

O poskytnutí finančních prostředků by mělo zastupitelstvo města rozhodnout nejpozději do konce dubna příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…