Ostrava: Mrakodrap v území Nová Karolina bude předmětem mezinárodní architektonické soutěže

18.02.2023 10:44 | Tisková zpráva

Vedení města Ostravy a zástupci RT TORAX Group se dohodli na uspořádání architektonické soutěže k výstavbě výškové budovy v centru Ostravy. Pokud tento postup odsouhlasí ostravské zastupitelstvo, společnost RT TORAX uspořádá architektonickou soutěž v souladu se soutěžním řádem České komory architektů (ČKA), která bude vyhlášena nejpozději v červnu letošního roku. Očekává se, že vítězný návrh bude znám do konce roku 2023.

Ostrava: Mrakodrap v území Nová Karolina bude předmětem mezinárodní architektonické soutěže
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Ostravským zastupitelům bude ve středu 22. února předložen ke schválení návrh dodatku kupní smlouvy, který stanovuje další postup přípravy stavby mrakodrapu v centru města. Zástupci vedení města a holdingu RT TORAX Group se dohodli na uspořádání architektonické soutěže, jejímž předmětem bude vytvoření návrhu zástavby pozemku mezi Frýdlantskými mosty a obchodním centrem Forum Nová Karolina (známý také pod pracovním názvem Slza). Předmětem soutěže bude napojení objektů na plánovaný bulvár na ulici 28. října, návrh veřejných prostranství v dané lokalitě i propojení nové budovy s přilehlým okolím včetně plánovaných tras pro pěší a cyklisty.

Společnost RT TORAX koupila pozemky v centru města v červenci 2020 s ambiciózním záměrem výškové budovy. V návaznosti na prvotní rozbor ekonomických podmínek a analýzu dané lokality zpracovávali architekti návrhy, které vycházely z výstavby pouze jedné dominantní věže. Následně došlo k provedení odborných geologických průzkumů podloží, vypracování detailních investičních a urbanistických analýz mapujících ekonomickou návratnost projektu a posouzení dopadů na bezprostřední okolí budovy významných pro celou Ostravu.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Při detailnějších statických a geologických posouzeních návrhu ze strany mezinárodních odborníků, které byly představeny veřejnosti, se však toto řešení ukázalo jako potenciálně rizikové. S ohledem na únosnost podloží pro založení objektu doporučili experti na statiku stavebních konstrukcí rozložit hmotnost dominantní budovy a požadovaný objem výstavby orientovat do dvou věží spojených kompaktním podnožím – platformou na větším půdoryse, než který byl navržen původně. Nyní je tedy uzavřena etapa složitého hledání kompromisu mezi reálnými podmínkami a plánovaným objemem stavby nejvyšší budovy v České republice (včetně jejího rozložení).

Hledaný návrh bude řešit nejenom architektonický výraz vlastní stavby, ale bude obsahovat napojení stavby na navazující městskou urbanistickou strukturu, vstup do historického centra města a návaznost na veřejný prostor Nové Karoliny.

V případě, že zastupitelstvo města schválí přijetí dodatku kupní smlouvy, budou bezodkladně zahájeny přípravy soutěže a konzultace se zástupci ČKA. Zadání soutěže bude obsahovat požadavky a regulativy nejen pro řešení výškové budovy, ale také veřejného prostoru v jejím okolí a plánované dopravní infrastruktury. Podkladem soutěže budou již provedené geologické a statické posudky. Vedle zadávacích podmínek bude nutné sestavit hodnotící komisi. Předpokládá se účast domácích i zahraničních odborníků se zkušeností z podobně náročných projektů. Po ukončení architektonické soutěže a výběru finálního řešení bude následovat fáze projektování a povolovacích řízení. Zahájení stavby je plánováno na rok 2028, dokončení stavby a zahájení provozu pak nejpozději do roku 2032.

„Budeme usilovat o zkrácení všech termínů a co možná nejrychlejší zahájení výstavby a samotného provozu této mimořádné budovy. S ohledem na náročnost a složitost celého projektu je však nutné vytvořit dostatečný časový prostor pro každou jeho fázi. Kromě komplikovaného podloží na Slze musíme pracovat i s potenciálními průtahy z důvodu účinnosti nového stavebního zákona, což ovlivní jednotlivá povolovací řízení, která jsou v ČR tradičně zdlouhavá. Fázi stavby plánujeme stihnout přibližně za tři roky od získání povolení stavebního záměru. Potřebný čas se zdá neúměrně dlouhý, avšak ze zkušeností ze zahraničí víme, že příprava takového projektu vyžaduje opravdu mnoho práce a času,“ uvedl partner a zakladatel společnosti RT TORAX Tomáš Häring.

RT TORAX Group je investiční skupina, která byla založena v roce 1994 v Ostravě dvěma patrioty, Radkem Šnitou a Tomášem Häringem. Za dobu svého působení si vydobyla stabilní pozici a silnou reputaci na trhu. Investiční skupina je aktivní v mnoha oblastech včetně automotive a real estate, své aktivity rozvíjí nejen v Moravskoslezském kraji. V nedávné době do svého portfolia přidala administrativní budovu Nová Karolina Office Park v centru Ostravy. Holding dále vlastní prémiové nemovitosti v Praze či Karlových Varech. Klíčovou pro RT TORAX Group však zůstává nadále Ostrava. V oblasti Nová Karolina připravuje výstavbu výškové budovy, která má ambici být nejvyšší budovou v České republice. Vedle svých obchodních aktivit RT TORAX Group pravidelně podporuje řadu sportovních i charitativních projektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

7:37 České Budějovice: Část Vrbenské ulice čeká kompletní obnova, náhradní MHD je zajištěna

V květnu začne kompletní rekonstrukce 230 metrů dlouhého úseku ulice Vrbenská v místě od křižovatky …