Ostrava: Netradiční číselný pohled na dění ve městě nabízí nový datový portál

23.10.2023 10:23 | Tisková zpráva

Ostrava představuje veřejnosti nový datový portál statutárního města Ostravy, na kterém naleznou data o městě, přehledně zpracována do interaktivních map, vizualizací, tabulek a dalších formátů. Nově tak občané mohou jednoduše zjišťovat, co se v našem městě děje.

Ostrava: Netradiční číselný pohled na dění ve městě nabízí nový datový portál
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Sledovat bude na počátku možné čtyři základní oblasti, a sice bezpečnost, obyvatelstvo, vzdělávání a sport. Portál se bude postupně dále rozšiřovat.

„Datový portál vznikl jako snaha přehledně informovat a sdílet data o životě v Ostravě z různých úhlů pohledu, na jednom místě a v jednotném vzhledu. Údaje jsou rozčleněny podle městských obvodů a lze je dohledat podle jednotlivých kalendářních měsíců. Ostrava tak občanům otevřeně ukazuje informace, a stává se i tímto krokem modernějším, transparentnějším a bezpečnějším městem,“ řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31686 lidí

Data pocházejí z různých zdrojů – statistiky Magistrátu města Ostravy, Městské policie Ostrava, Hasičského záchranného sboru, data z mapového systému města a katastrální data, informace od soukromých společností a další. Lidé mohou zjistit například volné kapacity jednotlivých školek a škol, dotace jednotlivým subjektům nebo například počet výjezdů záchranné služby. Zobrazované webové grafy nedisponují detaily, ale zaměřují se na Ostravu jako jeden celek. Hodnoty se většinou aktualizují jednou měsíčně nebo jednou ročně a je možné si je uložit ve formě tabulky.

Pomocí ikonek v patičce grafů lze odskočit na takzvané dashboardy. Právě zde naleznete mimo jiné interaktivní mapy a podrobnosti. Dashboard ukazuje vedle sebe grafy, tabulky nebo mapy, které popisují reálnou situaci z různých úhlů pohledu a v detailu. Jednotlivé vizuály lze filtrovat dle městských obvodů nebo podle času. Aktualizují se podle povahy ročně, měsíčně nebo i několikrát za den. Dashboardy jsou primárně určeny k prohlížení pomocí notebooku nebo počítače. Jsou upraveny rovněž do formátů mobilů se vší funkcionalitou, ale na úkor přehlednosti.

Datový portál bude sloužit nejen veřejnosti, ale vzhledem k tomu, že obsahuje na jednom místě přehledně veškerá data o městě, které mohou jednotlivé instituce sdílet, mohou je použít pro efektivní rozhodování a nastavení procesů.

Datový portál je možné navštívit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

10:23 Zlín: Město optimalizuje příjmy, aby mělo finanční prostředky pro další rozvoj

Statutární město Zlín realizovalo za poslední období řadu nepopulárních ekonomických kroků, které za…