Ostrava: Ocenění strážníků, kteří pomohli zachránit život

23.08.2021 15:53

Co mohlo zezačátku vypadat jako běžný pracovní den se rychle přetočilo v den, na který minimálně tři ostravští strážníci asi nikdy nezapomenou.

Ostrava: Ocenění strážníků, kteří pomohli zachránit život
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Ve středu 12. května o půl deváté ráno našla strážnice Monika Hueberová zraněného muže, který ležel na břiše a měl tržnou ránu nad levým okem. Muž nereagoval na žádné podněty, nedýchal a neměl hmatatelný tep. Strážnice s pomocí kolemjdoucího zahájila resuscitaci a přivolala jak záchrannou službu, tak posily z řad městské i státní policie.

Jako posila z městské policie na místo přijeli Pavel Skalický a Štefan Mirga. Strážníci na místě vystřídali svou kolegyni a pokračovali v resuscitaci. Po chvíli se u muže podařilo obnovit životní funkce, což ale bohužel trvalo jen pár minut, po kterých muž opět ztratil vědomí. Na místo mezitím dorazila také hlídka Policie České republiky a společně se strážníky městské policie tak opětovně zahájili nepřímou masáž srdce. Následně na místo přijela rychlá záchranná služba, která muže převzala. Ten byl následně stabilizován a převezen na traumatologické oddělení městské nemocnice.

A právě tento čin byl ve čtvrtek 19. srpna oceněn stužkou Za záchranu života, kterou strážníkům udělil primátor města Ostravy, Tomáš Macura. Při slavnostním aktu předávání jim vyjádřil vděk: „Patří vám mé velké poděkování a obrovský respekt. Záchrana života je to nejvíc, co může kdokoliv z nás učinit.“ Strážníkům poděkoval také ředitel Městské policie Ostrava, Miroslav Plaček.

„Pro mě je předávání stužky slavnostní okamžik a bez přehánění jste vzorem pro všechny ostatní strážníky,“ dodal při ceremoniálu primátor. Slavnostního předávání se zúčastnili pouze dva z uvedených strážníků, Monika Hueberová a Štefan Mirga. Strážník Pavel Skalický převezme ocenění později.

Stužka Za záchranu života je udělována už od roku 2005. Je bílá s červeným křížem a dvěma červenými pruhy. Strážníci MPO doposud zachránili celkem 23 lidských životů. Ocenění pak převzalo již 39 ostravských strážníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…