Ostrava: Připomínka tábora Hanke

16.06.2021 17:39

Zhruba v polovině června si v Ostravě můžeme připomenout den, kdy v bývalém táboře Hanke skončilo nelidské zacházení s německými obyvateli Ostravy. I letos se v neděli 13. června uskutečnilo setkání u pamětní desky památníku jako připomínka tohoto výročí. S výročím je spojen také následný program přednášek na téma poválečné měsíce v Ostravě.

Ostrava: Připomínka tábora Hanke
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Pietní místo se nachází v místě, kde tábor stával (v ulici Nádražní naproti Dolu Jindřich) a připomíná ostravský internační tábor Hanke, do nějž byli v květnu a červnu roku 1945 umístěni převážně němečtí obyvatelé. 231 z nich bylo v táboře umučeno nebo bez soudu popraveno. Památník na Nádražní ulici stojí od roku 2018, kdy o jeho zřízení rozhodlo zastupitelstvo města Ostravy.

„Historii nelze brát jako knihu ve které se dají škrtat nehodící pasáže. Je nutné si připomínat i okamžiky svědomí národa na které nejsme hrdí. Naši vojáci a domácí odboj bojoval za druhé světové válce proti zrůdné nacistické ideologii. Při památce na ně nemohu obhajovat zrůdnost a nelidskost způsobenou ve jménu odplaty," řekl Vladimír Polák, zastupitel města Ostravy.

Podrobnější informace o táboru Hanke naleznete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.