Ostrava: Příprava změny územního plánu č. 3

01.02.2021 13:55

Město začalo připravovat změnu územního plánu č. 3, která je reakcí na návrhy občanů, firem i městských obvodů. Zastupitelé projednali 57 obdržených návrhů a rozhodli, které z nich budou prověřeny v nově pořizované změně. Zahájena tak byla její úvodní fáze.

Ostrava: Příprava změny územního plánu č. 3
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

„Územní plán je jedním z nejdůležitějších dokumentů pro rozvoj města, nastavuje směr, otevírá možnosti řešení konkrétních problémů města, chrání jeho hodnoty. Je u něj klíčová dlouhodobost a udržitelnost. Na druhou stranu ale musí být živým dokumentem, který reaguje na měnící se potřeby města. Je proto na místě požadavky na dílčí změny průběžně vyhodnocovat a zpracovávat," uvedla resortní náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Návrhy jednotlivých úprav připravil a posoudil odbor územního plánování a stavebního řádu Magistrátu města Ostravy, 57 předložených položek obsahuje žádosti o změnu územního plánu doručené v roce 2019. Odbor vyhodnotil, zda splňují stavebním zákonem stanovené náležitosti a doporučil zastupitelstvu další postup.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Zastupitelstvo rozhodlo vyhovět patnácti návrhům na změnu a nepořídit změnu ve 42 případech. Většina zamítnutých požadavků se týkala další zástavby orné půdy, luk a krajinné či ochranné zeleně nebo lesů pro bydlení v rodinných domech. Důvodem je mimo jiné existence dostatečného množství volných ploch určených k rodinné zástavbě, což potvrdila i zpráva o uplatňování územního plánu z roku 2020. Zamítnuty byly také požadavky na změnu funkčních ploch z lehkého průmyslu na průmysl těžký.

„Rozvoj města se musí ubírat jiným směrem než návratem k těžkému průmyslu či dalšímu zastavování kvalitní orné půdy, likvidací významných krajinných prvků, luk a lesů. Je nezbytné efektivně využívat vnitřní území města, proluky, revitalizovat brownfieldy. Strategickým úkolem Ostravy je zahušťování zastavěného území, což potvrzuje i nová vize prostorového rozvoje ateliéru MAPPA," doplnila náměstkyně Bajgarová.

Návrhy akceptované zastupiteli budou detailně prověřeny a zapracovány do návrhu změny územního plánu, který se bude následně projednávat. Zpracování změny č. 3 bude probíhat v roce 2021. Cílem je její schválení počátkem roku 2022. Výsledný termín bude záviset nejen na rychlosti, s jakou ji bude připravovat odbor územního plánování, ale také na termínech, ve kterých se k ní vyjádří jednotlivé dotčené orgány, i na průběhu veřejného projednání.

Územní plán města platí od června 2014. Aktuálně prochází připomínkovým řízením jeho změna č. 2b. Ke schválení zastupitelstvu by měla být předložena letos v dubnu. Součástí změn 2b i 3 jsou pouze úpravy dílčího charakteru, nemění se nastavena koncepce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…