Ostrava: Sociální byt často znamená návrat do normálního života

04.06.2019 11:38

Město Ostrava má dlouholeté zkušenosti se sociálním bydlením. O ostravské zkušenosti se zajímali senátoři z Podvýboru pro bydlení.

Ostrava: Sociální byt často znamená návrat do normálního života
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Členy Podvýboru pro bydlení Senátu Parlamentu ČR v čele se senátorkou Renatou Chmelovou přijal poslední květnový den na radnici náměstek primátora Zbyněk Pražák. Podvýbor zamířil do Ostravy, aby získal informace týkající se problematiky sociálního bydlení. V rámci jednodenní návštěvy podvýbor zavítal nejen na radnici, ale také mezi nestátní neziskové organizace zabývající se problematikou bydlení. Náměstek Zbyněk Pražák během jednání seznámil senátory se stavem obecního bytového fondu, s nímž hospodaří městské obvody a také s demografickým výhledem, který souvisí se stárnutím obyvatelstva města.

Rozsáhlá diskuze byla vedena v návaznosti na ostravský projekt sociálního bydlení. Představeno bylo praktické fungování krizových a sociálních bytů, jejich financování, individuálně nastavená podpora nájemcům sociálních bytů ze strany našich sociálních pracovníků a také dopady na zabydlené domácnosti. „V těchto domácnostech pozorujeme pozitivní změny. Lidé se cítí mnohem jistěji a příjemněji než na ubytovnách, mají snahu pracovat a žít „normálním“ životem, obnovují se rodinné vztahy a dokonce se zlepšil i zdravotní stav dětí. Některé rodiny s dětmi získaly místo, kterému mohou říkat domov a jejich děti poprvé zažívají bydlení v bytě. Což má na děti, jako novou generaci, zásadní vliv,“ zdůraznil náměstek Zbyněk Pražák.

Z aktuálně vyhlášeného programu nejde byty rekonstruovat

Členové podvýboru byli seznámeni také s body, které je potřeba dle názoru zástupců města podporovat a naplňovat, aby se mohla situace týkající se bydlení postupně zlepšovat. Akcentována byla podpora přípravy zákona o sociálním bydlení, zajištění dostatečných finančních prostředků na výkon sociální práce na obcích a v sociálních službách a také zacílení investičních prostředků, které by měly směřovat k výkupům a rekonstrukcím bytů. „Z aktuálně vyhlášeného programu Výstavba totiž nejde byty rekonstruovat, což bychom uvítali spíše, když máme na území města byty volné, avšak v nevyhovující kvalitě,“ zmínil náměstek Pražák.

Jednání se senátory se zúčastnil také starosta městského obvodu Ostrava-Jih Martin Bednář, starosta městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Patrik Hujdus, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Jaroslava Rovňáková a vedoucí oddělení sociální práce a metodiky Zdeněk Živčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…