Ostrava: Začne platit nová vyhláška o nočním klidu

16.04.2017 12:53

Nová obecně závazná vyhláška o nočním klidu, která vstoupí v platnost 20. dubna, upravuje délku trvání kulturních a sportovních akcí s hudebními produkcemi. Sjednocuje dobu nočního klidu. Primátor Tomáš Macura hodnotí vyhlášku jako kompromis mezi pořadateli akcí a obyvateli, kteří se chtějí vyspat. Žádná akce nesmí rušit noční klid po druhé hodině ranní.

Ostrava: Začne platit nová vyhláška o nočním klidu
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Ostravští zastupitelé přijali 5. dubna obecně závaznou vyhlášku o nočním klidu, která vstoupí v platnost ve čtvrtek 20. dubna 2017. Hlavním impulzem k jejímu vzniku bylo vyhodnocení loňské festivalové sezóny. Tato vyhláška mj. ruší loni přijatou OZV č. 7/2016, která upravovala délku trvání kulturních a sportovních akcí s hudebními produkcemi.

Základní změnou je vymezení doby nočního klidu v dotčených městských obvodech ve výjimečných případech od jedné hodiny do šesti hodin ráno. Pokud po dni, ve kterém se akce koná, následuje sobota, neděle anebo svátek, vymezuje se v těchto případech doba nočního klidu od dvou do šesti hodin ráno. Běžná doba nočního klidu je stanovena zákonem od 22 hodin do 6 hodin ráno.

K hodnocení průběhu loňských venkovních akcí posloužily desítky stížností, které obdržel magistrát města, úřady městských obvodů a Městská policie Ostrava. Protože byla loni přijatá regulace konaných akcí vyhodnocena jako nedostatečná, zastupitelé města rozhodli o nastavení nových, přísnějších podmínek.

„Hledáme rozumný kompromis mezi bavícími se návštěvníky oblíbených akcí a rezidenty, kteří se chtějí vyspat. Ke změnám jsme přistoupili, aby se minimalizoval počet nespokojených reakcí, kterých už loni bylo o něco méně než předloni. Zkrátili jsme dobu pro konání jednotlivých akcí, žádná z nich už nemůže trvat do tří do rána. Maximální limit je nastaven do druhé hodiny ranní. V monitorování situace budeme samozřejmě pokračovat i v letošním roce,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura. 

Vyhláška o nočním klidu přináší výčet 106 kulturních a sportovních akcí, při jejichž konání je zkrácena doba nočního klidu, a to od jedné hodiny do 6 hodin ráno. Pokud po dni, ve kterém se akce koná, následuje sobota, neděle nebo svátek, vymezuje se v těchto případech doba nočního klidu od 2 do 6 hodin ráno.

Pořadatelé vyjmenovaných akcí jsou povinni vždy nejméně 30 dní před jejich konáním oznámit městu podrobnosti o akci, jako je jméno nebo název a adresa pořadatele, přesný termín konání, předpokládaný počet účastníků, počet osob zajišťujících pořadatelskou službu, způsob likvidace odpadků a další.

Všechny ostatní venkovní veřejně přístupné akce spojené s produkcí hudby a hlukem lze provozovat pouze od 6 hodin ráno do 22 hodin večer. Oznamovací povinnost se na ně nevztahuje.

Z důvodu velikosti města Ostravy není doba nočního klidu zkrácena při konání předmětné akce na celém území města, ale jen v tzv. „dotčených“ městských obvodech, tedy těch, jejichž obyvatelé by mohli být zejména zvukem z hudebních produkcí rušeni.

Za porušení obecně závazné vyhlášky města hrozí fyzickým osobám pokuta do výše 30 tisíc korun, právnickým nebo podnikajícím fyzickým osobám pokuta do 200 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…