Ostrava dál podporuje podnikatele, odpouští jim nájemné

16.07.2020 17:39

Město Ostrava pokračuje v podpoře místních podnikatelů, které postihla opatření související se zamezením šíření koronaviru.

Ostrava dál podporuje podnikatele, odpouští jim nájemné
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Odpuštěním poloviny nájemného za měsíce duben až červen 2020 pokračuje město Ostrava v podpoře místních podnikatelů, které mají uzavřenou nájemní smlouvu s ostravským magistrátem a postihla je opatření proti šíření koronaviru. V úterý 14. července schválila rada města 13 žádostí za zhruba půl milionu korun.

„Plníme náš příslib snížení nebo úplného prominutí nájemného po dobu platnosti krizových opatření. Odpouštíme našim nájemcům polovinu částky způsobem, který umožní zájemcům přihlásit se do státního programu Covid – nájemné. Výsledkem pro ně bude nulové nájemné po dobu tří měsíců od dubna do konce června letošního roku. Žadatelé musí mít uzavřenou nájemní smlouvu s magistrátem města a musí splnit podmínky státního programu. Žádosti mohou předkládat do konce září letošního roku,“ popsal primátor Tomáš Macura.

Město při vyhlášení nouzového stavu deklarovalo, že je připraveno snížit nebo prominout nájem po dobu nuceného uzavření provozoven z důvodu krizových opatření, která se nakonec, podle typu podnikání, pohybovala vesměs od 2 do 2,5 měsíců. V současné době přichází s takovou nabídkou podpory podnikatelů, která spolu s využitím státního programu Covid – nájemné ještě více zvýhodní ostravské zájemce a prodlouží dobu, na kterou lze odpuštění nájemného získat na celé tři měsíce.

Anketa

Zaslouží si zesnulý Miloš Jakeš úctu?

82%
18%
hlasovalo: 12726 lidí

Nejčastější model podpory, který je dosud v souvislosti s programem Covid – nájemné využíván, představuje schéma 30:50:20. To znamená, že pronajímatel sleví z běžné výše nájemného třicet procent, stát přispěje padesáti a dvacet procent nese podnikatel.

„My jdeme v podpoře místních podnikatelů až na hranu možného tak, aby za uvedené období nemuseli za nájem platit vůbec nic. Proto jsme se rozhodli poskytnout maximální podporu, kdy padesát procent odpustí město, padesát procent poskytne stát a nájemce neplatí nic. Město tak zároveň nepřijde o finanční prostředky, které podnikatel může získat ze státního programu určeného na úhradu nájmů a pachtovného,“ dodal primátor Macura.

K 30. červnu město obdrželo 24 žádostí o prominutí nájemného nebo pachtovného. Jedenácti žadatelům nevyhovělo, protože jim nebyl vládním nařízením omezen provoz a nesplnili tak podmínky pro schválení žádosti.

Město Ostrava jako jedno z prvních v České republice zavedlo pro místní podnikatele sérii opatření s cílem eliminovat dopady krizových usnesení vlády kvůli výskytu onemocnění covid-19. Od letošního března žádali ostravští podnikatelé město o rychlou finanční pomoc do výše 20 tisíc korun a následně o finanční příspěvek až do výše 100 tisíc korun. Dary byly schváleny celkem 2 557 místním podnikatelům ve výši bezmála 80 milionů korun

pro podporu dvou nejpostiženějších odvětví – cestovního ruchu a pohostinství – prominulo poplatek z pobytu a osvobodilo podnikatele od placení poplatků za zábor veřejného prostranství – umístění předzahrádky sloužící k podávání občerstvení mimo provozovnu, a to až do konce letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…