Ostrava je připravena na další dopravní špičku

21.01.2012 21:04

Náměstek primátora pro dopravu Aleš Boháč se sešel se zástupci Policie ČR, městské policie, IBC, Dopravního podniku Ostrava a Ostravských komunikací k rekapitulaci dopravní situace ve městě v návaznosti na dopravní omezení, vyvolané uzávěrou jižních Svinovských mostů.

Ostrava je připravena na další dopravní špičku
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

„Sešli jsme se, abychom se připravili na páteční odpolední špičku a pondělní ranní situaci. V tyto termíny jsou cesty pravidelně nejvytíženější. V době, kdy lidé opouštějí město a v pondělí ráno, když do něj přijíždějí. Řidičům doporučujeme, aby využívali tu z objízdných tras, kterou si v průběhu týdne otestovali a osvědčila se jim. Řidiči, kteří vyměnili auta za MHD, se určitě i v příštím týdnu dostanou městskou hromadnou dopravou do centra města podle jízdních řádů posílenými spoji bez výraznějšího zpoždění,“ říká náměstek primátora pro dopravu Aleš Boháč.

„Situace se stabilizovala, netvoří se kolony pomalu jedoucích vozidel v ranní špičce na vjezdu od Opavy ani na ulici Hlučínské na příjezdu od Hlučína. Ve čtvrtek byl dopoledne i odpoledne provoz plynulý, převážně ve stupni provozu 2, přičemž nejhorší je 5,“ informoval dále náměstek.

Policie ČR stahuje trvalý dohled na křižovatce U vodárny, ostatní hlídky zůstávají v terénu. Připravuje se na páteční provoz v dopravní špičce a na druhé pondělí dopravního omezení.

Na základě dosavadních zkušeností navrhuje změny také Městská policie Ostrava. Mimo jiné obsadí strážníci k usměrňování pohybu chodců přechod na ulici Bílovecké pod Svinovskými mosty do doby osazení světelné signalizace na přechodu, a to kvůli chaotickému pohybu chodců od vlakového nádraží na horní zastávky MHD.

Nebudou se zatím měnit signální plány na křižovatkách objízdných tras. Situace se ustálila a současné nastavení vyhovuje provozu. V příštím týdnu budou pouze doplněna dvě provizorní světelná signalizační zařízení na křižovatkách na tahu ul. Nad Porubkou o možnost dynamického řízení. Prověřuje se možnost úpravy změn délky intervalů na křižovatce Opavská x Porubská v ranní špičce.

Městská hromadná doprava funguje bez větších komplikací, zpoždění tramvají se ustálilo do 2 minut, u autobusů do 10 minut. Nárůst cestujících v MHD v lokalitě Poruba je odhadován kolem 15 procent.

„Změnili jsme dopravní značení přednosti v jízdě na MÚK Rudná a vstup chodců na provizorní tramvajové zastávce Svinov hlavní zastávka,“ informoval dále Aleš Boháč.

„Dojde také k změně intervalů v ranní špičce na křižovatce Hlučínská x Slovenská s větším upřednostněním na hlavním tahu od Hlučína. Se stavební společností projednáme osazení návěstních tabulí s upozorněním na bezplatný úsek už od MÚK Klimkovice na objízdné trase k D 1 s ohledem na to, že mnoho řidičů není o této skutečnosti dostatečně informováno,“  dodal náměstek A. Boháč.

Monitorování situace a její vyhodnocování bude pokračovat i nadále. Ve dnech 24. a 25. ledna bude například provedeno sčítání cestujících v MHD v lokalitě Svinovských mostů a navazujících uzlech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…