Ostrov: Rudá věž smrti znovu otevřena

18.07.2020 6:32

Koronavirové nebezpečí, jak se zdá, v naší republice pominulo a u veřejnosti se zvýšil zájem o návštěvu Národní kulturní památky Rudá věž smrti.

Ostrov: Rudá věž smrti znovu otevřena
Foto: Ostrov.cz
Popisek: Ostrov

Případný návštěvník NKP musí vědět, že se nachází v ochranném pásmu funkční věznice Ostrov, proto zde není možný volný vstup návštěvníků a jejich volný pohyb. Také jediná přístupová cesta do areálu NKP Rudá věž smrti pro starší a handicapované návštěvníky vede přes území bývalého podniku Škoda Ostrov, které je nyní staveništěm, a proto termín návštěvy pro tyto osoby musí být projednán s majitelem areálu a stavebníkem.

NKP Rudá věž smrti je tedy přístupná po dohodě s majitelem tedy - Konfederací politických vězňů ČR - v době od 19. července do konce října 2020 a to každou sobotu v 9,00; 11,00; 13,00 a 15,00 hodin (vyjma soboty 18. 7. 2020, kdy se koná pouť muklů v Klášteře Teplá – prohlídky budou v neděli 19. 7. 2020 – v 9,00; 11,00 a ve 13,00 hodin).

Zájemce o návštěvu se musí ohlásit e-meilem aspoň tři pracovní dny předem na adrese: vezsmrti@seznam.cz , kde uvede předpokládaný termín návštěvy, počet návštěvníků (max. 30 v jedné skupině) a kontakt na sebe. Následně mu bude termín potvrzen. V případě, že na daný termín budou přihlášeny méně než tří osoby, prohlídka s výkladem se nekoná! Prohlídka se stručným výkladem o památce, lidech, kteří zde pobývali, jejich práci a životě trvá cca 1,5 hodiny. Průvodci jsou členové bývalé pobočky Konfederace politických vězňů ČR č. 23 Karlovy Vary, kteří toto zajišťují ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. Vstupné se nevybírá.

Přímo nahoru na věž nelze vystoupat, neboť se nejedná o rozhlednu a věž není nijak vybavena! Poté co zde skončila úprava uranové rudy, bylo technologické zařízení, včetně schodišť, demontováno. Areál NKP Rudá věž smrti není napojen na žádné technologické sítě a proto se dopředu omlouváme za nepohodlí s tímto spojené. Sraz účastníků prohlídky je u vstupní tzv. bachařské branky od Vykmanovské cesty, kde si vás domluvený průvodce v daný čas vyzvedne. Následně se přechází k Věži a bývalé budově skladu. Parkování je možné na Vykmanovské ulici pouze za dodržení dopravních předpisů!

Zájemci o přístup v jiném termínu, nebo školní výpravy, svůj požadavek mohou poslat na emeil také a podle jim bude vyhověno. Zájemci věkem starší případně handicapovaní se mohou meilem obrátit na nás se žádostí o zajištění průjezdu až přímo do areálu NKP Rudá věž smrti a také podle okolností jim bude vyhověno. Vzhledem k tomu, že v dohledné době budou v NKP Rudá věž smrti probíhat stavební práce, je pro návštěvníky připraveno méně výstav v interiéru a je možné, že se změní i harmonogram prohlídek. Přesto bychom chtěli upozornit, že v rámci letošní návštěvnické sezony představíme výběr z tvorby ilegálních letáků a časopisů, které byly šířeny v 50. letech minulého století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…