Pamětní desky osobnostem Ústí nad Labem

08.11.2018 15:14

Jaroslav Brodský, ředitel základní školy v Brné a spoluzakladatel K 231 a generál Jaroslav Klemeš mají v Brné pamětní desky.

Pamětní desky osobnostem Ústí nad Labem
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Vznik desek inicioval spolek Veselá Brná. Vedení města se rozhodlo tuto aktivitu podpořit a uctít památku obou významných osobností.

Odhalení desek se uskutečnilo ve čtvrtek 8. listopadu. Ceremoniál u desky J. Brodského, která je umístěna na budově mateřské školy, se uskutečnil od 9.00. Odhalení pamětní desky generála J. Klemeše se konalo v parku nad Kapličkou.

Jaroslav Brodský pocházel ze Soběslavi, kde pracoval jako knihovník a učitel, ale po 2. světové válce přišel do Brné a pomáhal obnovovat české školství. Po změně režimu v roce 1948 musel školu opustit a v roce 1950 byl zatčen a v souvislosti s procesem Milady Horákové byl odsouzen na patnáct let za údajné vedení špionážní skupiny pedagogů. Z vězení se vrátil po amnestii až v roce 1960. V období pražského jara v roce 1968 patřil mezi iniciátory vzniku organizace politicky stíhaných občanů K 231, stal se jejím generálním tajemníkem. Po srpnové okupaci emigroval a postupně se dostal až do kanadského Toronta, kde působil opět jako knihovník a vedl vysílání v českém jazyce Rádio Gama.

Jaroslav Klemeš se narodil v Čadci na Slovensku. Po obsazení republiky nacisty, emigroval a přes Maďarsko, Jugoslávii, Řecko, Turecko a Sýrii se dostal do československého zahraničního vojska ve Francii. Jako spojař se účastnil se bojů o Francii, po ústupu do Anglie absolvoval radiotelegrafický, sabotážní kurz a konspirační kurz a další výcvik. V únoru 1945 byl jako člen skupiny Platinum-Pewter vysazen v Čechách. Působil v odboji na Českomoravské vysočině, později udržoval z Prahy radiotelegrafické spojení s Londýnem a vládou v Košicích. U armády zůstal i po válce. Ale po pěti letech byl z armády propuštěn, zatčen a souzen ve vykonstruovaném procesu. Po propuštění z vězení mu jako bydliště bylo určeno Ústí nad Labem. Pracoval v dělnických profesích mimo jiné jako skladník, závozník nebo řidič v ČSAD. Rehabilitován byl v roce 1968, ale plného uznání se dočkal až v roce 1990. Je nositelem vysokých českých i zahraničních vyznamenání, v roce 2011 se stal čestným občanem města Ústí nad Labem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…