Pardubice: Do Dražkovic brzy dojedete po nové cyklostezce

03.12.2017 14:49 | Zprávy

Cyklisté se v nejbližších dnech dostanou z Pardubic do Dražkovic po nové cyklostezce. První etapa stezky do Chrudimi, tedy z Pardubic do Dražkovic, je již dokončena. Trasa dlouhá přibližně 600 metrů začíná u stávajícího sjezdu do areálu MARO s.r.o. a končí u severního okraje Dražkovic.

Pardubice: Do Dražkovic brzy dojedete po nové cyklostezce
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Realizace cyklostezky, která v těchto místech umožní bezpečnější a plynulejší dopravu, vyšla na přibližně 4,6 milionu korun včetně DPH, přičemž až zhruba dva miliony korun může pokrýt dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2017. „Projekt je spolufinancován z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2017 do maximální výše předpokládané dotace zhruba 2 miliony korun, které budou městu poskytnuty na základě uzavřené smlouvy o poskytnutí finančních prostředků až po provedeném auditu projektu,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za dotace Jan Řehounek.

Dotace však městu málem unikla. „Členové hodnotící komise ji v první fázi nechtěli přiznat z důvodu složitého nájezdu na cyklostezku u areálu firmy MARO. Město však k věci přistoupilo aktivně. Pozvali jsme hodnotitele ke kontrole přímo v terénu, kde jsme projednali technické možnosti i bezpečnostní aspekty, a teprve poté byla žádost schválena,“ uvádí pardubický zastupitel a zároveň místopředseda dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury Martin Kolovratník.

Cyklostezka zvýší bezpečnost a usnadní spojení

Stavba, o jejíž realizaci se postarala firma Miros Majetková a.s., byla zahájena v červenci letošního roku. „Trasa první etapy cyklostezky do Chrudimi vede od stávajícího sjezdu do areálu MARO v Pardubicích a končí u výjezdové komunikace od areálu čerpací stanice pohonných hmot na severním okraji Dražkovic. Jsem ráda, že se veškeré práce stihly v termínu a bez komplikací,“ dodává ke stavbě cyklostezky náměstkyně primátora zodpovědná za investice a územní plánování Helena Dvořáčková s tím, že délka trasy v první etapě v rámci výstavby cyklostezky na Chrudim je zhruba 600 metrů.

Její výstavba vzhledem k frekventovanému provozu v těchto místech byla již nutná. „Na cyklostezku mezi Pardubicemi a Dražkovicemi čekali lidé velmi dlouho. Její existence zvýší bezpečnost cyklistů a usnadní spojení. Těším se, že na jaře začne fungovat i stezka mezi Černou za Bory a Žižínem, po níž cyklisté řadu let volají,“ konstatuje primátor Pardubic Martin Charvát. „Těší mě, že se síť cyklostezek rozšiřuje. Nové trasy přispívají nejen k zvýšení bezpečnosti provozu, ale svou měrou i ke zlepšení ovzduší, protože se dá předpokládat, že díky komunikaci určené pouze cyklistům použije kolo i ten, který by se na silnici nevydal,“ doplňuje primátorova slova náměstek pro dopravu Jiří Rozinek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

22:41 Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

Chceme srdečně poděkovat všem dobrovolníkům, kteří nám minulou neděli pomohli pytlovat písek a stavě…