Pardubice: Kontejnerů na bioodpad přibývá, brzy jich budou 3000

10.05.2017 10:46

Pardubice rok od roku rozšiřují území, na němž mohou obyvatelé rodinných domů odkládat do samostatných kontejnerů biologicky rozložitelný odpad. Během uplynulých deseti let získali pro ekologické využití zeleného odpadu již 2750 domácností.

Pardubice: Kontejnerů na bioodpad přibývá, brzy jich budou 3000
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Jubilantem“, tedy účastníkem, jehož přihláška do projektu odděleného sběru bioodpadu nese pořadové číslo 2750, se stal Jiří Puhlovský ze Svítkova (městský obvod Pardubice VI). Dnes převzal od zástupců města a Služeb města Pardubic nejen hnědý kontejner na bioodpad, ale také mobilní telefon a poukaz na odběr 2750 kilogramů kvalitního kompostu.

„Část výhry přenecháme některým sousedům, jelikož 2750 kilogramů je opravdu velké množství. Většinu však využijeme sami. Rekonstruujeme dům i zahradu, která je vzhledem k opravám plná prohlubní, nyní je máme alespoň čím zasypat,“ řekla Ludmila Puhlovská, která za pana Jiřího cenu převzala.

S odděleným ukládáním bioodpadu začaly Pardubice v roce 2007 a zájem pořád roste. Letos byl sběr rozšířen i do okrajových částí města – do Lánů na Důlku a Opočínku a proto lze očekávat, že město brzy ocení i třítisícího přihlášeného. „Bioodpad se stal v Pardubicích cennou surovinou a město chce tímto způsobem motivovat také další domácnosti ze zástavby rodinných domů. Cením si každého, kdo se do projektu sběru bioodpadu zapojí a pomůže vytřídit maximum zeleného odpadu, který by tak skončil třeba v popelnicích a následně na skládkách. Proto jsme se rozhodli, že oceníme účastníka s pořadovým číslem 2750. Věcný dar a tentokrát 3000 kilogramů kompostu, však chystáme i pro třítisícího přihlášeného,“ uvedl náměstek primátora města Pardubic Jiří Rozinek.

Kontejnery na bioodpad zapůjčují účastníkům projektu Služby města Pardubic, které se také starají o jejich vyprazdňování a následně o likvidaci zeleného odpadu v kompostárně v Dražkovicích. Službu si účastníci hradí částečně sami, za rok zaplatí 300 korun za servis výsypu nádoby. Jako poděkování za účast v projektu svozu bio nádob má každý účastník projektu každoročně nárok na 50 kilogramů kvalitního kompostu zdarma. Na pozemek se mu tak místo odpadu vrací humus.

Do projektu se ale nezapojují pouze obyvatelé rodinných domů. „Mezi účastníky patří i pardubické základní a mateřské školy se zahradou, které mají od služeb speciální nádoby. Celkem bylo těmto zařízením zapůjčeno 41 kontejnerů o objemu 1 100 litrů a 13 compostainerů o objemu 140 litrů, do kterých pak uživatelé odkládají posekanou trávu, listí, štěpky větví, ovoce nebo zeleninu. Za nedodržení čistoty odkládaného bioodpadu ale hrozí až vyřazení z projektu,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí pardubické radnice Miroslav Míča. Bioodpad je totiž zpracováván v dražkovické kompostárně na kompost, který nevhodné příměsi znečišťují a tím zhoršují jeho kvalitu. O tom, že služby pečlivě dohlížejí na zpracování bioodpadu, vypovídá i fakt, že kompost z Dražkovic získal v letech 2015 a 2016 ocenění kompost roku.

V loňském roce vyseparovaly pardubické domácnosti 1436 tun zelené hmoty, což je více než osminásobek toho, co „odesílaly“ pardubické domácnosti do kompostárny v prvních letech. Vzniklo z ní zhruba 770 tun kvalitního kompostu. Celkem bylo v kompostárně v Dražkovicích v roce 2016 zpracováno 10.361 tun bioodpadů a vyexpedováno z ní 5546 tun kvalitního kompostu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…