Pardubice: Kraj odložil rozhodnutí o spalovně

03.12.2012 6:30

Nejen obyvatelé Pardubic, ale také obcí v širokém okolí čekají s napětím na verdikt krajského úřadu, týkající se vydání integrovaného povolení na rekonstrukci a provoz spalovny nebezpečného a ostatního odpadu v Rybitví.

Pardubice: Kraj odložil rozhodnutí o spalovně
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Úřad má na stole nejen žádost společnosti AVE CZ odpadové hospodářství o vydání integrovaného povolení, ale také námitky města Pardubice a dalších obcí, které, společně se samosprávou Pardubického kraje a sdružením Stop spalovně, bojují proti zřízení spalovny. V tomto týdnu krajský úřad řízení na půl roku přerušil. Společnost AVE má během této doby dodat další doklady, mimo jiné studii zdravotních rizik a také územní rozhodnutí ke spalovně.

„Myslím, že je to pro nás dobrá zpráva, i když jsme zatím sotva v polovině cesty. Našim cílem je zcela zabránit tomu, aby zde spalovna nebezpečného odpadu byla. Vytvořili jsme pracovní skupinu, která koordinuje naše společné kroky. Město Pardubice například opatřilo posudek architekta Williho Hány, který je odborníkem na stavební řízení, a další od právníka Petra Kužvarta, který se specializuje na zastupování subjektů usilujících o ochranu životního prostředí. Tyto posudky, které stály zhruba 30 tisíc korun, mají k dispozici všechny obce a sloužily jim jako vodítko při podání námitek proti žádosti společnosti AVE,“ řekl náměstek pardubické primátorky František Brendl.

Konečným termínem pro podávání námitek byl 5. listopad. Odpůrci spalovny nyní čekají na posouzení žádosti krajským úřadem. „Náš požadavek, aby spalovna neohrožovala a nezatěžovala naše životní prostředí, už tak dost postižené vlivem špatné dopravní infrastruktury a blízkostí chemičky, je zcela legitimní. Zopakujeme jej při ústním projednávání žádosti, které musí následovat“ dodal náměstek. Pokud krajský úřad žádost AVE potvrdí, může veřejnost, třeba prostřednictvím sdružení, tento záměr ještě ovlivnit v rámci územního řízení, jehož může být účastníkem.

Projekt společnosti AVE na zprovoznění spalovny nebezpečného odpadu v katastru obce Rybitví, jen pár desítek metrů od obytných domů a tři kilometry od Pardubic, vyvolal na Pardubicku pozdvižení již v roce 2009. Petici proti spalovně tehdy podepsalo téměř 50.000 lidí, na projednání projektu, pro který musela radnice zajistit ČEZ arénu, tehdy přišlo přes sedm tisíc lidí. „Nemyslím si, že nyní by to bylo jiné. Zprovoznění spalovny, to nepředstavuje pouze další zatížení našeho již tak dost zatíženého regionu emisemi škodlivých látek, ale také velký nárůst automobilové dopravy. Spalovna by, podle žádosti společnosti AVE, ročně likvidovala 15.800 tun odpadu,“ řekl náměstek.

Likvidace takovéhoto množství odpadu, sváženého do Rybitví z jiných regionů, představuje 6000 hodin provozu spalovny ročně. Při nepřetržitém provozu je to 250 dní v roce, což odpovídá nepřetržitému provozu od pondělí do pátku.

Spalovna, která je v současné době odstavena, byla součástí BČOV v areálu chemičky Synthesia, kde měla likvidovat hlavně kaly vznikající v čistírně odpadních vod. V roce 2004 byl její provoz, kvůli překračování emisních limitů, zastaven. O dva roky později koupila spalovnu od chemičky rakousko-česká společnost AVE CZ, která ji chce modernizovat a spalovat v ní ročně desetitisíce tun nebezpečných odpadů. Proti tomu opakovaně protestují Pardubice společně o okolní obce.

Nataša Hradní
tiskový úsek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

19:06 České Budějovice: Domov na Máji slouží seniorům už dvacet let

Přesně dvacet let od otevření si v těchto dnech připomínají pracovníci Domova pro seniory Máj. A na …