Pardubice: Město a kraj řešily letiště i autobusový terminál

15.11.2017 17:20

V krajském městě se potkává krajský majetek s městským, ať už to je v dopravě, kultuře nebo zdravotnictví a školství. Právě proto je dobré záměry a projekty kraje a města synchronizovat a vzájemně posilovat ve prospěch občanů. K tomu směřují také pravidelná pracovní setkání obou rad. Na tom dnešním našli radní shodu nad řadou významných témat včetně například dokončení nového terminálu pardubického letiště.

Pardubice: Město a kraj řešily letiště i autobusový terminál
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Hostitelem bylo tentokrát město Pardubice, které je administrátorem Integrované teritoriální investice v Hradecko-pardubické aglomeraci. „Dotační platforma ITI je obrovskou příležitostí, jak realizovat projekty, na které by město ani kraj coby samostatní investoři neměly finanční krytí. Potěšující je, že vidíme shodu v projektech. Díky tomu máme šanci vyčerpat maximum alokovaných peněz,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát, který pravidelná pracovní setkání obou rad považuje za přínosná a inspirativní.

Dalšími tématy byly projekty v oblasti kultury, nadjezd na Kyjevské ulici a prodej areálu bývalé Tesly, vznik Nadačního fondu pro rozvoj Nemocnice Pardubice, příprava podnikatelského inkubátoru nebo plánovaný terminál B pro autobusovou dopravu. „Vzhledem k tomu, že terminál bude využíván především pro regionální dopravu, jsme se už v minulosti přihlásili k tomu, že se na jeho financování budeme podílet. Zatím nebylo jasné, kdy dojde k jeho výstavbě, po dnešním jednání budeme počítat s uvolněním prostředků v rozpočtu na rok 2019,“ potvrdil hejtman Martin Netolický.

Výstavba nového letištního terminálu míří do finále

K závěru se blíží také výstavba nového letištního terminálu, od 19. listopadu začne přejímání jednotlivých částí stavby a ještě před vánočními svátky by mohl Úřad pro civilní letectví povolit zkušební provoz. „Prezentace stavu výstavby terminálu nás utvrdila, že se všechny předpokládané termíny dodrží a že nový terminál by měl začít odbavovat cestující začátkem nového roku. U staveb tohoto rozsahu bývají také běžné i vícenáklady. Ty jsou v tuto chvíli vyčísleny na zhruba deset milionů korun. Nesouvisejí však s chybou nebo opomenutím v původním projektu. Jsou způsobeny zcela objektivními důvody nebo třeba i změnou legislativy, které se projekt musel přizpůsobit,“ komentoval výstavbu nového letištního terminálu primátor Martin Charvát.

„Pardubický kraj v příštím roce vyrovná svůj podíl ve společnosti částkou 27,4 milionu korun a připraveny máme také necelé tři miliony na vzniklé vícenáklady,“ konstatoval hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…