Pardubice: Ministerstvo dalo navzdory petici spalovně zelenou, radnice řeší další postup

17.05.2023 19:26 | Tisková zpráva

Vedení města již má v rukou stanovisko Ministerstva životního prostředí, které společnosti AVE CZ umožňuje pokračovat v přípravách obnovy provozu spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví. Radnice proto, po jednání přímo na ministerstvu, bude jednat se starosty okolních obcí o možnostech dalšího postupu.

Pardubice: Ministerstvo dalo navzdory petici spalovně zelenou, radnice řeší další postup
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

„Pro nás je to opravdu nešťastné rozhodnutí. Sešli jsme se proto se zástupci Ministerstva životního prostředí, abychom společně probrali podmínky, které ministerstvo ve svém stanovisku k EIA zmiňuje. Jako zástupci téměř stotisícového města toto souhlasné stanovisko nepřijímáme a budeme s dalšími dotčenými subjekty v okolí plánované spalovny jednat o tom, jaké možnosti v odporu proti znovuobnovení provozu spalovny ještě máme,“ komentuje rozhodnutí primátor Pardubic Jan Nadrchal, který v pondělí osobně spolu s náměstkyní Jiřinou Klčovou zavítal přímo na půdu Ministerstva životního prostředí.

Firma AVE CZ, která za záměrem obnovy spalovny stojí, nyní musí svůj projekt přepracovat tak, aby splňoval podmínky vydané v souhlasném stanovisku. „Společnost AVE CZ nyní musí přepracovat projekt na obnovu spalovny tak, aby v něm bylo zapracováno všech 44 podmínek, které Ministerstvo životního prostředí ve svém souhlasném stanovisku popsalo. Jakmile bude mít společnost projekt přepracován, bude muset následně získat integrované povolení a stavební povolení, aby mohla začít s rekonstrukcí stávajícího objektu bývalé spalovny. A právě v rámci těchto kroků má město ještě možnost podat další námitky. S rozhodnutím ministerstva nesouhlasíme a budeme v odporu proti spalovně pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné,“ dodává náměstkyně primátora Jiřina Klčová, do jejíž gesce spadá otázka životního prostředí.

Pardubice a další obce řeší problém spalovny od roku 2007. Radnice několikrát využila svého práva a zaslala v řádném termínu na Ministerstvo životního prostředí několik podstatných připomínek, které zástupci města zmínili rovněž na posledním veřejném projednání z konce loňského roku a které poukazují na řadu důležitých faktorů. Připomínky pardubického magistrátu k přepracované dokumentaci jasně dokázaly, že spuštění spalovny bude mít zásadní vliv na životní prostředí, a to včetně nedostatečného vyhodnocení synergických a kumulativních vlivů dalších záměrů v průmyslové lokalitě Semtín, nedostatečného vyhodnocení skladu odpadů ve spalovně a v neposlední řadě i vlivu na významný krajinný prvek. Jedním z kroků, které Pardubice proti spalovně učinily, bylo také vytvoření petice, jejímž prostřednictvím se městu podařilo sesbírat přes 10 000 fyzických a celkem 800 elektronických podpisů. „Naším dalším krokem nyní budou jednání se starosty okolních obcí, abychom se domluvili na našem společném postupu,“ uzavírá náměstkyně s tím, že město se ani v této chvíli naděje vzdát nehodlá.

Rozsah modernizace spalovny, která by měla ročně zpracovávat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu, má přitom zahrnovat výstavbu nové provozně administrativní budovy s laboratoří na analýzy přijímaných odpadů, modernizaci příjmu odpadů zahrnující rekonstrukci příjmu kapalných odpadů, sanaci bunkru na pevné odpady, součástí projektu jsou také stavební úpravy svozové a provozní budovy, výstavba nové rotační pece a parního kotle a řada dalších úprav. Dokumentace k záměru modernizace spalovny přitom byla již několikrát vrácena s možností upravit stávající podobu podkladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

7:04 Pardubice: Radnice reaguje na stav dukelského arboreta

Pardubický magistrát čelí v posledních měsících narůstajícímu tlaku ze strany obyvatel Dukly, kteří …