Pardubice: Na výjimečné památky historickým autobusem

08.09.2011 14:20

Dvě novinky nabídnou letošní pardubické Dny evropského dědictví (European Heritage Days). Milovníci zajímavých objektů si budou moci po letech prohlédnout zrekonstruovaný kostel Panny Marie Sedmibolestné takzvaný Kostelíček a na prohlídku památek se ještě mohou vydat stylově - historickým autobusem.

Pardubice: Na výjimečné památky historickým autobusem
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Pardubice se letos připojí ke DED již po desáté. Nejširší veřejnosti se 11. září odpoledne otevřou brány zajímavých památek, objektů a prostor, včetně těch, které jsou z části nebo zcela nepřístupné. V Pardubicích jsou to zejména kostely, ale také Židovský hřbitov či krematorium, zařazené v loňském roce do seznamu národních kulturních památek.

 

„Každoročně oslovujeme nejen majitele objektů, které bývají otevřeny každoročně, ale i vlastníky dalších zajímavých míst, která veřejnost nemá možnost běžně vidět. Letos tak DED nově nabídnou prohlídku Kostelíčka spojenou s výkladem o historii této stavby i tamního církevního sboru. Zpestřím letošních DED budou i jízdy historického autobusu vyjíždějícího v půlhodinových intervalech ze třídy Míru. Bude jezdit ke krematoriu a po ulici S. K. Neumana a Karla IV. zpět do centra. Zájemci jím mohou dojet k většině otevřených objektů, " řekla Anna Vrátilová

 

Autobus bude jezdit od 12:15 do 17:00, zhruba ve stejné době bude již tradičně zpřístupněn kostel sv. Bartoloměje, kostel sv. Jana Křtitele a kostel Panny Marie Sedmibolestné, které bývají otevřeny převážně jen v době bohoslužeb. Pro návštěvníky se bezplatně otevřou také prostory pardubické radnice, Zelená brána, pardubický zámek (do 18:00), židovský hřbitov a pardubické krematorium. Na mnoha místech bude prohlídka spojena s odborným výkladem. Na zámku bude kromě expozic a výstavních sálů mimořádně zpřístupněna také vyhlídka na zámecké věži. Ke DED patří v Pardubicích již tradičně exkurze po městské památkové rezervaci s odborným výkladem historika Františka Šebka. První začíná ve 14:00, druhá v 15:30, vždy na Pernštýnské náměstí.

 

Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí. V České republice se konají pravidelně od roku 1991, od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Letos jsou národním tématem DED Památky - tvůrci panoramatu našich měst a městeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…