Pardubice: Pravidla pro nové dotační období jsou již schválena a zveřejněna

03.01.2019 16:02

Pardubice budou i letos rozhodovat o dotacích hned v několika oblastech, finanční podpora půjde například do sportu, sociálních a zdravotních služeb, volnočasových a vzdělávacích aktivit, kultury a cestovního ruchu či dalších.

Pardubice:  Pravidla pro nové dotační období jsou již schválena a zveřejněna
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Zastupitelé na svém posledním jednání tohoto roku schválili zásady a pravidla podávání žádostí o dotaci. Záměr a pravidla pro poskytování dotací v některých dotačních titulech jsou již od 21. prosince zveřejněny na webu města. Žádosti je přitom možné podávat od 21. ledna 2019.

Zásadní změnou je například víceleté financování poskytovatelů sociálních a souvisejících zdravotnických služeb. „V souladu s naším koncepčním dokumentem Komunitního plánování rozvoje sociálních a zdravotních služeb na území města na roky 2017 až 2020 zavádíme systém dvouletého financování. Je to opatření, po kterém poskytovatelé služeb našim občanům dlouhodobě volali, chceme tím zajistit větší stabilitu potřebných služeb pro seniory, hendikepované a potřebné rodiny s dětmi, celková alokace výzvy je 18,9 milionu korun, žadatelům se tím výrazně zjednoduší i administrativa. Organizace vždy na začátku roku, než přijdou finanční prostředky od státu, bojují s nedostatkem financí, v druhém roce tak budeme schopni vyplácet hned na začátku roku,“ vysvětluje náměstek Rychtecký, do jehož gesce spadají sociální politika a zdravotnictví.

Mírně upravena byla i kritéria hodnocení žádostí o dotace z Programu podpory kultury. „Pozměněny byly podmínky u hodnocení jak jednorázových akcí, tak dlouhodobých projektů. Od příštího roku se navíc žadatelům otevírá možnost čerpat finanční podporu prostřednictvím mikrograntů, které jsou určeny na podporu jednorázových projektů a u kterých maximální výše požadované dotace může činit 15 tisíc korun na jeden projekt,“ objasňuje náměstek pro kulturu a cestovní ruch Jan Mazuch s tím, že v roce 2019 bude město rozdělovat z Programu podpory kultury necelých 5,8 milionu korun a na dotace z oblasti cestovního ruchu je vyčleněn přibližně 1 milion korun. Na projekty týkající se volnočasových a vzdělávacích aktivit půjde téměř 2,3 milionu korun. O dotace je možné žádat také z Programu podpory bezbariérovosti, kde je pro následující rok alokována částka 1,2 milionu korun.

Menší změny a upřesnění kritérií se dočkala i pravidla v oblasti sportu. Město otevřelo první výzvu ve výši 30,5 milionu korun určenou na spolkovou sportovní činnost dětí a mládeže, provoz sportovišť, otevřených hřišť pro veřejnost, tradiční a významné sportovní akce a podporou významných sportovců. „V letošním roce jsme nově vytvořili pravidla určená na podporu činnosti spolků pracujících s hendikepovanými sportovci, to bude pokračovat i v příštím roce. Výzvu pro dotace do výkonnostního sportu s přesně definovanými podmínkami vyhlásíme v průběhu roku,“ doplňuje náměstek Rychtecký.

Zásady a pravidla poskytování finanční podpory města v jednotlivých oblastech přitom projednaly příslušné komise složené z odborníků ze všech politických klubů a následně je schválily Rada a Zastupitelstvo města Pardubic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…