Pardubice: Právní poradnu již navštívily stovky občanů

15.02.2017 13:02

Nevíte, jak si poradit ve složitější životní situaci? Vyzkoušejte bezplatnou právní poradnu, která v Pardubicích funguje již přes pět měsíců. Advokáti z Pardubického kraje jsou občanům k dispozici každou středu v budově magistrátu ve Štrossově ulici, kde zájemcům poskytují základní právní informace k jimi dotazovaným věcem.

Pardubice: Právní poradnu již navštívily stovky občanů
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Oceňuji nápad zřídit v krajích tuto bezplatnou právní pomoc. Ne každý si totiž může dovolit zaplatit právníka v případě, že potřebuje pouze poradit. Věřím, že zavedení této služby ocenili zejména lidé, kteří se dostali do tíživé životní situace a je pro ně těžké se v ní nějak zorientovat,“ podotýká primátor města Martin Charvát.

Obyvatelé Pardubického kraje tuto službu využívají celkem pravidelně, v průměru poradnu navštíví více jak 10 lidí každý úřední den. „Odezva veřejnosti na bezplatnou právní pomoc je velmi pozitivní. Průměrná návštěvnost se pohybuje kolem deseti lidí, zaznamenali jsme však i dvacet návštěvníků za týden,“ informuje Vítězslav Paděra, advokát pověřený Českou advokátní komorou koordinací projektu pro region Pardubice.

Služba představuje jen základní orientační poučení o právech a povinnostech subjektu, nikoliv tedy komplexní právní službu „Tyto informativní právní porady slouží zásadně k základní orientaci v právním problému, s nímž se žadatel o tuto právní službu na advokáta obrací. Jejím cílem je zpravidla základní orientace občana v problému a stručný nástin možných řešení, tedy kam se s danou věcí obrátit, jaké lze předpokládat náklady, jaké jsou lhůty pro jednotlivé kroky, sdělení náležitostí předmětného právního úkonu a podobně. Tyto porady neslouží k podrobnějšímu poskytování právních služeb, sepisování písemností nebo přebírání právního zastoupení,“ uvádí dále Paděra.

Poskytování takzvané drobné právní pomoci v Pardubicích zajišťuje Česká advokátní komora, město jí pro tyto účely poskytlo kancelář číslo 107 a 108 v budově magistrátu ve Štrossově ulici. Poradna je pro veřejnost otevřena každou středu od 13 do 17 hodin, další informace o poskytování bezplatné právní pomoci jsou k dispozici na www.pardubice.eu/urad/radnice/pro-media/tiskove-zpravy/od-rijna-muzete-vyuzit-bezplatnou-pravni-pomoc nebo na e-mailu info@akprp.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…