Pardubice: Protidrogový vlak „zavezl“ děti k autonehodě i do výslechové místnosti

19.11.2018 21:04

Na pardubické vlakové nádraží minulý týden dorazila speciální vlaková souprava známá jako Revolution Train neboli Protidrogový vlak. Během zastávky v Pardubicích jej navštívilo více než 600 žáků pardubických základních škol, kteří se zde seznámili s nejrůznějšími dopady návykových látek a vyzkoušeli si, jak se v krizových situacích souvisejících s drogami rozhodovat.

Pardubice: Protidrogový vlak „zavezl“ děti k autonehodě i do výslechové místnosti
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Děti si za doprovodu lektora prošly celkem šest vagonů, ve kterých na ně čekaly filmová projekce a simulace nejrůznějších situací a prostředí. Dostaly se tak například do drogového doupěte, vězení, k autonehodě či do výslechové místnosti. „Pro žáky našich škol byl bezplatně zajištěn devadesátiminutový program, který je doslova vtáhl do reálného příběhu. Jeho prostřednictvím poznávali různá prostředí a fatální důsledky drogové závislosti. Několikrát se navíc sami museli rozhodnout, jak by se v dané situaci zachovali. Podle mého názoru je to ideální forma zážitkové prevence, kdy dochází k zapojení všech smyslů a interakci. Děti si mohou jednotlivé situace takzvaně osahat a vyzkoušet si jednání v krizových momentech na vlastní kůži,“ popsal program projektu Revolution Train náměstek pro školství a sociální politiku Jakub Rychtecký s tím, že město tuto dvoudenní akci podpořilo z Programu prevence kriminality a zvyšování bezpečnosti dotací ve výši téměř 90 tisíc korun.

Projekt Revolution Train, který pořádá nadační fond Nové Česko, funguje již od roku 2015. Od té doby se k němu připojilo na 80 měst, a to nejen z České republiky, ale i z Německa, Slovenska, Polska či Rakouska. Cílem celého projektu přitom je šířit zejména mezi dětmi a mládeží zážitkovou formou povědomí o drogách a jejich dopadech. „Tím však projekt nekončí. Od nadačního fondu Nové Česko dostaneme pro město také podrobná data z dotazníků o naší mládeži, o jejich zkušenostech s drogami, způsobech trávení volného času či jejich právním povědomí. Ve hře je i návazný vzdělávací program ve spolupráci s lektory a policií na našich školách,“ uzavřel Rychtecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…