Pardubice: Rozpočet na rok 2018 je schválen

18.12.2017 10:46

Pardubičtí zastupitelé ve čtvrtek schválili rozpočet města na rok 2018. Pardubice budou hospodařit s částkou zhruba 2,4 miliardy korun. Rozpočet města je sestaven, se zapojením uspořených prostředků předchozích let, jako vyrovnaný. Provozní saldo je podstatně vyšší než v letech 2012 – 2017, nicméně v této oblasti je stále co zlepšovat.

Pardubice: Rozpočet na rok 2018 je schválen
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Město Pardubice pro rok 2018 počítá s celkovými příjmy ve výši zhruba 1,96 miliardy korun, což je o cca 100 milionů více než v letošním roce. Dvě třetiny příjmů městského rozpočtu pocházejí z rozpočtového určení daní. Dále je v rozpočtu zapojeno více než 400 milionů korun z let minulých.

„Rozpočet je sestaven jako reálný na příjmové i výdajové stránce. Zahrnuje pokrytí základních provozních výdajů města a investičních akcí na základě stanovených priorit. Na kapitálové výdaje včetně dotací budeme mít v příštím roce k dispozici zhruba 880 milionů korun. Tato částka pokryje především investiční akce pokračující z roku 2017, včetně projektů realizovaných s podílem dotací, především z finančních prostředků Evropské unie a případné havarijní stavy u bytových domů a školských budov,“ řekl ekonomický náměstek primátora Jiří Rozinek.

„Výrazným přínosem pro město budou v příštím roce dotace, především z evropských fondů. Více než 115 milionů bychom prostřednictvím integrované územní investice (ITI) měli získat na vybudování odborných učeben v prvních osmi základních školách. Tato investice do škol přijde, včetně vybavení, na 196 milionů korun. Podobně nám ITI pomůže při budování inteligentního dopravního systému, který pomůže alespoň částečně řešit neutěšenou dopravní situaci v Pardubicích. Kde by v následujících letech ze 120 milionové investice měla dotace pokrýt 85 procent,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Největší investicí města v příštím roce bude právě budování odborných učeben, které mají zvýšit zájem žáků zejména o technické a přírodovědné obory. Druhou v pořadí je pak rekonstrukce radnice na Pernštýnském náměstí, která přijde na 68 milionů korun, další pak úprava křižovatky Průmyslová – Kyjevská za 33 milionů korun.

Z dalších významných investic bude například pokračovat rekonstrukce kuchyně Sociálních služeb města Pardubic, která začala letos a bude stát celkem 40 milionů korun, přičemž 20 milionů pokryje dotace, či zateplování DDM Alfa, kde město doplatí z celkových 10,5 milionů téměř 6,5 milionu. Z nových investičních akcí bude mít zelenou například i rekonstrukce dalších školních hřišť ( ZŠ Studánka – 10,7 milionu a ZŠ nábřeží Závodu míru – 12,5 milionu korun) a dalšími etapami bude pokračovat budování sítě cyklostezek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…