Pardubice: Tyršovy sady jsou Stavbou roku 2017

12.10.2017 8:39

Revitalizované Tyršovy sady sbírají další ocenění. Minulý čtvrtek převzal v Betlémské kapli v Praze autor návrhu revitalizace architekt Tomáš Jiránek, společně s představiteli města Pardubic a zhotovitele společnosti BaK pro pardubický park titul Stavba roku 2017.

Pardubice: Tyršovy sady jsou Stavbou roku 2017
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„O revitalizaci Tyršových sadů se léta jen hovořilo. Před obnovou byl park v podstatě územím, kterému se lidé spíše vyhýbali. Nebylo zde právě bezpečno a byl více průchozím územím a sídlem bezdomovců, než místem k relaxaci. Dnes jsou Tyršovy sady zase místem vyhledávaným všemi generacemi, parkem přátelským, bezbariérovým a bezpečným a to považuji za nejpodstatnější. Jsem rád i hrdý, že se nám revitalizaci podařilo dotáhnout do úspěšného konce, To, že ji oceňují i odborníci, považuji za příjemnou nadstavbu a další důvod k hrdosti na naše město,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

Parkový komplex v bezprostřední blízkosti centra města slouží po většinu roku lidem nejen k procházkám, a relaxaci, ale i k poznávání a zábavě. Na zpevněné promenádě již zdomácněly různé výstavy a kulturní akce, živou učebnicí se stala i alej k zámku, v níž byly ponechány části starých stromů, ve kterých přežívá kolonie chráněných páchníků hnědých.

„Když jsme rekonstrukci parku připravovali, naráželi jsme na odpor různých ochránců přírody. V něčem jsme se s odpůrci shodli a našli řešení, v něčem ne. Stále jsem přesvědčen, že naše řešení bylo správné. Parku po více než 80 letech existence hrozil zánik a revitalizaci potřeboval. Jeho současnost ukazuje, že se nám podařilo z něj vytvořit příjemný veřejný prostor pro relaxaci, odpočinek i kulturní aktivity v samém srdci Pardubic. Park, který nám mnozí závidějí,“ řekl zastupitel František Brendl, který jako náměstek primátory revitalizaci parku připravoval.

Pardubický projekt revitalizace Tyršových sadů a podzámeckého parku uspěl v konkurenci 52 staveb z celé České republiky, přihlášených do soutěže. Porota letos udělila prestižní titul Stavba roku 2017 pěti z nich. Sady se tak dostaly do společnosti takových projektů, jakým je například ojedinělá přestavba bývalé kotelny na nápaditě pojaté firemní sídlo Kotelna Park Radlice, nebo výstavba viaduktů přes údolí potoka Hrabyňka a údolí potoka Kremlice, citlivě posazených do přírodního rámce.  Revitalizace Tyršových sadů - podzámeckého parku získala také Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR a Cenu za veřejný prostor Ministerstva pro místní rozvoj ČR a Asociace pro urbanismus a územní plánování. Vypisovateli soutěže Stavba roku jsou Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR (MPO, Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství (organizátor soutěže), Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) a Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…