Pardubice: V Polabinách vznikne přírodní relaxační centrum

23.05.2018 14:17

Rada města pověřila Služby města Pardubic vybudováním relaxačního centra Lonkovka, na pravém břehu Labe.

Pardubice: V Polabinách vznikne přírodní relaxační centrum
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Odpočinková zóna by měla sloužit k rekreaci obyvatel Pardubic. V současné době má tento projekt schválenou EIA (vliv stavby na životní prostředí) a vzniká projektová dokumentace pro stavební řízení. Cílem projektu je vybudování bezpečného a příjemného prostoru, který bude sloužit k aktivnímu odpočinku i relaxaci všem generacím obyvatel Pardubic.

Vybudování centra Lonkovka zapadá do koncepce města na využití zeleného pásu na pravém břehu Labe, které připravuje město. Chce z lokality od zdymadla po most kpt. Bartoše, tedy málo využívaných zelených ploch prakticky v centru města, vytvořit prostor lákající obyvatele města k odpočinku. Vybudování relaxačního centra v Polabinách má být prvním krokem k přeměně tohoto území.

„Od samého počátku jsme si vědomi toho, že tato dlouho opomíjená lokalita je pro město velmi cenná a musí být řečena koncepčně s vědomím celku tak, aby byla dokonale využita významná městotvorná funkce těchto ploch. Proto si město nechalo na samém počátku zpracovat studii na využití rekreačního potenciálu území s maximálním respektováním jeho klidového a přírodního charakteru. Relaxační centrum Lonkovka s touto koncepcí souzní. Nabídne obyvatelům Pardubic řadu volnočasových aktivit s maximálním využitím přírodního charakteru tohoto území,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

„Našim cílem je zachovat rozsah zeleně v dané lokalitě tak, jak ji vymezuje stávající územní plán. Hlavní změnou proti současnému stavu bude množství udržované zeleně a travnatých ploch s širokou škálou možností, jak zde trávit volný čas,“ doplnila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

V relaxační zóně centra, které by mělo vzniknout v průběhu dvou až tří let, bude hřiště na minigolf, multifunkční hřiště, houpačky a prolézačky pro nejmenší návštěvníky, posilovací plocha a prostor pro pétanque. „Moje představa je, že by součástí areálu mohl být malý objekt, který poskytne zázemí těm, kteří by v této lokalitě chtěli strávit třeba celé odpoledne a tím pádem budou potřebovat použít sociální zařízení nebo se občerstvit,“ doplnil primátor Charvát. Podle něj by bylo ideální, kdyby s provozem takového zařízení pomohla například mateřská nebo rodinná centra.

Celkové náklady na realizaci celého projektu by neměly přesáhnout 17 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…