Pardubice: Ve Studáneckém lese pokračují lesnické práce

19.11.2013 15:29

Ve Studáneckém lese pokračují výchovné probírky porostů ve věku do 40 a nad 40 let konkrétně v porostech mezi dětským hřištěm, lesní asfaltkou do Spojila a Spojilem.

Pardubice: Ve Studáneckém lese pokračují lesnické práce
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Odstraňovány jsou suché a polámané stromy a prořeďován porost. „Setkali jsme se s připomínkou, že jsou tyto výchovné zásahy prováděny diletantsky, neboť jsou káceny zdravé stromy. Musíme vysvětlit, že prořeďování hustě vysázeného mladého porostu patří mezi základní výchovná opatření ovlivňující druhovou a prostorovou skladbu, růst, vývoj, zdravotní stav a zejména odolnost a kvalitu lesního porostu. Kdyby nebyly prořezávkami odstraněny i některé zdravé stromy, pak by se stromy v přehoustlém porostu vytahovaly za světlem do výšky. Kmeny stromů jsou pak přeštíhlené a málo odolné zejména větrné či sněhové kalamitě.

Tyto prořezávky lze laicky přirovnat například k jednocení ředkvičky či mrkve po vzejití po výsevu,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.

Mýcení poškozeného přestárlého borového porostu je v těchto dnech téměř u konce. Na dané lokalitě budou ještě odstraněny některé neperspektivní a poškozené stromy a lokalita bude prostorově upravena do určitého tvaru. Po vyschnutí potěžebních zbytků bude zbytek dřevní hmoty s klestem podrcen a zapraven do půdy.  Podrcení by mělo být provedeno na přelomu zimy a jara 2014. Na podzim 2014 bude provedena nová výsadba zejména duby. Současně jsou zahájeny zdravotní výběry – odstraňování souší v ostatních porostech zejména podél asfaltové lesní silničky či lesní cesty okolo dětského hřiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…