Pardubice: Ve sběru PETek kralují děti z Pardubiček

21.06.2018 12:16

V soutěži základních a mateřských škol ve sběru PET lahví, kterou pravidelně vyhlašuje pardubický magistrát se Službami města Pardubic, hrají v posledních letech prim děti z Pardubiček. V předchozích čtyřech ročnících zvítězila vždy MŠ Čtyřlístek, těsně následovaná ZŠ a MŠ Kyjevská. Ani letošní 16. ročník soutěže nebyl jiný.

Pardubice: Ve sběru PETek kralují děti z Pardubiček
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„V poslední době se stále častěji hovoří o silném znečištění naší planety plasty. Věřím, že děti, od mala vedené k separaci odpadu, budou k přírodě šetrnější, než naše generace,“ konstatoval náměstek primátora Jiří Rozinek, do jehož gesce spadá i péče o životní prostředí.

Děti z 25 pardubických škol a školek odevzdaly do sběru od loňského podzimu téměř 11 tun PET lahví. Ke zpracovatelům tak během školního roku jen ze škol putovalo více než 5000 pytlů naplněných sešlápnutými lahvemi od vod, limonád, mléka a podobně. Za 16 let existence pardubické děti jen díky této soutěži uchránily přírodu před zátěží 190 tunami plastových lahví. „Plast skončil ve společnosti zabývající se jeho recyklací. Ekonomický přínos, který separace má, pro nás ale není to nejpodstatnější. Důležitá je výchova dětí k šetrnosti vůči životnímu prostředí. Všichni víme, že množství odpadu, které lidstvo produkuje, stále stoupá a právě plasty na tom mají velký podíl,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Miroslav Míča.

Organizátoři zdvojnásobili částku, kterou školy odmění

Výsledky letošního ročníku soutěže nejsou až tak velkým překvapením. První místo opět obhájila mateřská škola Čtyřlístek, Pardubičky, spolu se svým odloučeným pracovištěm v Nemošicích, která se tak stala pětinásobným vítězem soutěže. Budoucí školáci dokázali nasbírat 599 pytlů lahví, což je v přepočtu 16,59 kg na žáka. Nejvíce lahví (téměř dvě tuny) nasbíraly děti ze ZŠ a MŠ Pardubičky Kyjevská, po přepočtu na žáka ale s 16,04 kg skončily opět druzí. Třetí příčka patří ZŠ a MŠ Artura Krause, která patří také k pravidelným premiantům soutěže.

Na děti za jejich celoroční snahu čeká samozřejmě odměna. Organizátoři letos zdvojnásobili částku, kterou školy odmění, na 50.000 korun. Vítězové se tak mohou těšit na sportovní potřeby v hodnotě 6000 korun, na cenu pro „stříbrnou“ školu je k dispozici 5000 a pro třetí 4000 korun. S prázdnou ale ze soutěže nevyjde žádná ze zapojených škol. I na ty méně úspěšné čeká motivace v podobě věcných cen.

Soutěž ve sběru PET lahví bude pokračovat i v příštím školním roce, 17. ročník bude vyhlášen již na jeho počátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…