Pardubice: Ve školce je místo i pro babičky

21.11.2014 15:17

Děti navštěvující mateřskou školu v Gebauerově ulici se těší nejen na kamarády a paní učitelky, ale také na babičky. Řadě dětí seniorky, docházející do školky jako dobrovolnice, částečně nahrazují prarodiče. Ti praví totiž často ještě pracují, nebo žijí jinde a dětem jejich společnost citelně chybí. Pobyt mezi dětmi je však velkým přínosem i pro seniory.

Pardubice: Ve školce je místo i pro babičky
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

„Jde o pilotní projekt, který vznikl v rámci projektu komunitního plánování sociálních služeb ve spolupráci s Dobrovolnickým centrem Pardubice a s odborem školství, kultury a sportu pardubického magistrátu. Vyšli jsme z potřeby MŠ Gebauerova, která má jednu třídu složenou téměř výhradně z dětí mladších tří let. Práce s nimi je náročnější, nejsou ještě tak samostatné. Paní učitelky zaujala myšlenka pomoci a mezigeneračního propojení seniorů a dětí. Od konce září jsme tento model zkoušeli a velmi se osvědčil,“ řekla Michaela Stránská z odboru sociálních věcí pardubického magistrátu.

„Senioři přicházejí do školy jedenkrát týdně na půl osmou a odcházejí kolem desáté hodiny, když pomohou dětem s přípravou na vycházku. Děti se s tetami rychle sžily. Spolupráce je podnětná pro všechny zúčastněné strany. Děti se na tety těší, učitelky mají oporu a senioři čerpají energii, kterou umějí předat jen děti. Budujeme vzájemný vztah, který je již nyní pro většinu dětí málo dostupný, protože vícegenerační rodiny nejsou v naší společnosti běžné. Ze spolupráce si bereme plné hrnečky radosti do dalšího života,“ řekla ředitelka MŠ Veronika Svatošová.

Tety pomáhají dětem nejen s oblékáním, ale čtou jim také pohádky, nebo si s nimi povídají. „Původně, na zkoušku, chodili mezi děti čtyři senioři, vydrželi však pouze dvě ženy. Od listopadu ve školce pomáhají se statutem dobrovolníka,“ dodala Stránská. Pilotní projekt mezigeneračního propojení seniorů a nejmladší generace má udržet příslušníky starší generace v dobré fyzické i psychické kondici a tím oddálit chvíli, kdy budou potřebovat sociální služby. Senioři díky dobrovolnictví neztrácejí kontakt s vnějším prostředím, seberealizují se, zůstávají aktivní a sebevědomí. Děti se zase učí mezigenerační solidaritě i toleranci.

Projekt s pracovním názvem Mezi námi, aneb napříč generačním spektrem by se v brzké době mohl rozšířit do dalších pardubických škol. Nejen do mateřinek, ale i do škol základních. Například v ZŠ Studánka a Polabiny II by senioři dobrovolníci mohli již brzy pomáhat dětem s doučováním, vést některé kroužky, nebo doprovázet menší děti na mimoškolní akce. Z průzkumu, který si odbor sociálních věcí udělal na pardubických základních školách, vyplynulo, že většina by o dobrovolníky zájem měla. Školy by uvítaly výpomoc seniorů ve školní družině, při různých kroužků, při doučování problémových dětí, ale třeba i při správě školních sportovních areálů a podobně.

reklama

autor: pardubice.eu

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…