Pardubice: Zastupitelé rozhodnou o propagaci hazardu

07.05.2013 9:49

Zastupitelstvo má na svém květnovém jednání učinit další krok k regulaci hazardu v Pardubicích. Bude projednávat vyhlášku o omezení propagace sázkových her.

Pardubice: Zastupitelé rozhodnou o propagaci hazardu
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

 

V Pardubicích počátkem letšního roku provozovaly soukromé subjekty 179 výherních hracích přístrojů povolovaných městskými obvody a 776 videoterminálů, pro jejichž provoz dává souhlas ministerstvo financí. Ve městě je také 23 elektromechanických rulet a jedno klasické kasino. Kurzovní sázky ve městě přijímá 43 provozoven.
 
„Výherní hrací přístroje přitom v posledních letech výrazně ubývají. Ještě v loňském roce jich v Pardubicích bylo 387, v roce 2011 o sto více. Důvodem ale není úbytek hráčů, spíš to, že videoterminály jsou pro provozovatele mnohem výhodnější. Bohužel částky, o které se na nich hraje, jsou podstatně vyšší,“ řekl náměstek primátorky Jiří Rozinek.
 
Pardubice se již několik let snaží počty přístrojů na svém území omezovat. Od roku 2011 platí vyhláška města, která neumožňuje vznik nových provozoven ve vybraných lokalitách – v centru města a největších pardubických sídlištích. Nyní chce město na svém území zakázat propagaci sázkových her, loterií a jiných podobných her, vyjma vnitřních prostor provozoven, v nichž jsou hry provozovány. Návrh nové vyhlášky počítá i s tím, že z fasád heren zmizí velké svítící vývěsní štíty i různé reklamy a výlohy i vchody budou upraveny tak, aby jimi nebylo vidět na herní automaty a další přístroje. Město chce tímto způsobem více ochránit sociálně slabé, mladistvé, snadno ovlivnitelné nebo duševně nevyzrálé osoby před důsledky, které z hráčství plynou.
 
Samotné provozování sázkových her a loterií kontrolují pracovníci oddělení Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi při Specializovaném Finančním úřadu v Pardubicích v úzké spolupráci s pracovníky jednotlivých městských obvodů a městskou policií. Kontroly prováděné v denních i nočních hodinách mají zejména preventivní charakter. Kontroloři se mimo jiné zaměřují i na dodržování zákazu vstupu a hry osob mladších 18 let, na to, zda nejsou v provozovnách provozovány nepovolené hra a na dodržování pořádku a nočního klidu.
 
„Za uplynulé období nebyly při těchto kontrolách zjištěny zásadní problémy a nedostatky vedoucí k omezení provozu či ke zrušení jakékoliv provozovny, umístněné na území města Pardubic. Porušení zákona a jednotlivých povolení jsou řešena v rámci správních řízení,“ konstatoval náměstek Rozinek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pardubice.eu

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…